Maren Sæbø går til Faktisk

Den prisbelønte journalisten skal være med å bringe faktasjekking ut til folk flest og finne nye finansieringskilder.

Publisert Sist oppdatert

Fra neste år får Faktisk den prisvinnende journalisten Maren Sæbø med på laget. Bakgrunnen hennes som redaktør for det uavhengige magasinet Verdensmagasinet X, og som frilanser med utenriks som spesialfelt, kommer godt med når faktasjekkerne skal finne flere ben å stå på.

– Gratulerer med ny jobb! 

– Tusen takk! 

– Hva skal du gjøre i den nye jobben?

– Jeg begynner i en 50-prosentstilling hvor jeg skal være med å videreutvikle organisasjonen, slik at Faktisk får flere ben å stå på. Faktisk har noen store eiere, men er ikke fullfinansiert - ikke ferdig smidd - om man kan si det på den måten. Tanken er å bringe faktasjekk ut til folk flest, og forsøke å bygge opp spesielt kursvirksomhet og å finne nye finansieringskilder. Men jeg skal fortsette å være frilanser også.

– Hva slags kompetanse fra egen bakgrunn tar du med deg inn i dette arbeidet?

– Jeg har drevet et lite tidsskrift (Verdensmagasinet X, red.anm). Som daglig leder brukte jeg mye tid på å finne flere ben å stå på for magasinet. Jeg har også jobbet med finansiering i SKUP-styret. I tillegg pleier jeg å si at jeg har verdens vanskeligste jobb - å lage veldig dyr journalistikk for minst mulig penger. Nå skal jeg støtte Kristoffer i arbeidet med å ta Faktisk videre. 

– Hva skal du jobbe med som frilanser, ved siden av Faktisk?

– Jeg har fått støtte fra Fritt Ord til å følge opp noen av feltene jeg har grepet på. Jeg skal fortsette å jobbe med historier jeg har fulgt over noen år nå, slik at de ikke blir hengende i løse lufta. Det er historier fra blant annet Angola, Nigeria og Sør-Sudan.

– Hvordan tror du det blir å kombinere arbeidet som frilanser med å jobbe i Faktisk?

– Jeg tenker at det er to sider av samme sak. Bak begge prosjektene ligger det en tanke om folkeopplysning, hvor man er opptatt av at alt skal være grundig og korrekt. Det sitter i høysetet.

– Faktisk har nettopp fått 50.000 kroner i støtte fra Samfunnsviterne, til kurssamarbeid om faktasjekk, kildekritikk og formidling. Hvordan skal dette samarbeidet foregå?

– Dette er helt nytt, og vi har ikke kommet langt i planleggingen. Men det er den typen prosjekter jeg skal følge opp når jeg begynner i Faktisk rett over nyttår. 

– Hvordan kan Faktisk utvikle seg inn i det nye året?

– Ved å favne bredere. Faktasjekk og kildekritikk er ikke bare noe pressen burde holde på med. Det er aktuelt også i andre yrkesgrupper, og kanskje spesielt i forhold til ungdom og studenter. Potensialet for å skjerpe kildekritikken hos folk er dessverre enormt. Det er fint hvis Faktisk kan bidra til det utenfor de etablerte mediene. Vi har noen ark med ideer, som kan utvikle seg i ulike retninger. Det er jo det som er interessant med et prosjekt som Faktisk. De har hengt veldig i stroppen siden i sommer, og nå kan man begynne å tenke enda bredere. Faktisk har gjort en kjempejobb med å skjerpe den offentlige debatten, men det er fortsatt et potensiale der. 

Powered by Labrador CMS