Tre årganger Fedraheimen lagt på nett

ØRSTA (Journalisten): En digitalisert utgave av Norges første nynorskavis, Fedraheimen, ble presentert på Ivar Aasen-tunet i Ørsta onsdag.

Publisert Sist oppdatert

Arbeidet med å digitalisere samtlige 15 årganger av Fedraheimen har pågått siden 2002 med finansiell støtte fra Norsk Ordbok i samarbeid med Nynorsk Kultursentrum i Ørsta.

Det dreier seg ikke om skanning av ferdige avissider, men man har regelrett tastet inn samtlige redaksjonelle tekster på nytt. I alt er det tastet inn rundt 25 millioner tegn, og samtlige 813 utgaver foreligger digitalisert. Det er imidlertid foreløpig bare tre årganger som er ferdig korrekturlest og som legges ut nå. Ytterligere en årgang blir lagt ut før nyttår, og målet er at det deretter skal legges ut tre årganger per år inntil samlingen er komplett.

Med trykkfeil

Dokumentasjonsleiar Eirik Helleve fra Nynorsk Kultursentrum presenterte Fedraheimen onsdag, og sa at de regner med at materialet vil ha særlig betydning for studenter, forskere og historikere. Ifølge Helleve er prosjektet enestående i sitt slag i Norge. Det nærmeste man kommer er Nasjonalbibliotekets digitaliseringsprosjekt, men det går ut på å skanne avissidene og gjøre dem tilgjengelig som pdf-filer.

Den digitaliserte Fedraheimen er derimot tastet inn på nytt, og er dermed søkbar på tvers av utgaver og årganger. Helleve sier artiklene er tastet inn nøyaktig slik de sto på trykk, det vil si at skrivefeil og trykkfeil er med. Dette kan selvsagt vanskeliggjøre søking. Det er også et problem ved søking at mange av artiklene er usignert eller bare signert med en enkelt bokstav. Dikt av Per Sivle er eksempelvis signert bare med en stor S.

Dårlig forfatning

En av grunnene til at man har valgt å taste inn artiklene på ny er at det er svært få eksemplarer igjen av Fedraheimen, og at mange av dem er i dårlig forfatning, sier Ottar Grepstad, direktør ved Nynorsk Kultursenter.

Han er svært fornøyd med samarbeidet med Norsk Ordbok, og mener det er et viktig kildeskrift som nå gjøres tilgjengelig.

Utgitt fra 1877 til 1891

Fedraheimen var den første, store nynorskavisen i Norge på 1800-tallet. Bladet ble utgitt fra 1877 til 1891. Første redaktør var Arne Garborg, men bladet hadde bidragsytere fra hele landet. På det meste hadde avisen et opplag på 1500, men trolig langt flere lesere.

Fedraheimen var ikke bare nynorskavis, men også en sterkt radikal avis. Den ble mer og mer radikal, og Eirik Helleve forteller at da avisen gikk inn i 1891, ble det siste nummeret trykt på knallrødt papir.

Powered by Labrador CMS