Vinner av den store journalistprisen 2011 er Odd Isungset. Foto:Kathrine Geard
Vinner av den store journalistprisen 2011 er Odd Isungset. Foto:Kathrine Geard

Odd Isungset tok hjem Journalistprisen

GARDERMOEN (Journalisten): Fikk pris for boken om attentatet på forlegger William Nygaard.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den tidligere dokumentarskaperen i TV 2 ble hedret med Den Store Journalistprisen under NJs landsmøte på Gardermoen tirsdag.

Odd Isungset har lang fartstid fra TV 2, men trådte nylig ut av bedriften og etablerte seg som frilanser. I år mottok han Den store journalistprisen for boken “Hvem skjøt William Nygaard”.

Standhaftig og uoppslitelig

Juryen, ved leder Annette Groth, begrunnet prisen med stikkordene Standhaftighet, engasjement, tålmodighet,  grundighet og ikke minst ytringsfrihet.

I begrunnelsen sier juryen at man sjelden blir minnet om at ytringsfriheten trues i Norge. Det minner årets prisvinner oss på.

– Den store Journalistprisen for 2011 går til journalist Odd Isungset for hans uoppslitelige og grundige  journalistiske arbeid for å oppklare drapsforsøket på forlagssjef William Nygaard den 11. oktober 1993.


Bare en beit seg fast

Juryen skriver videre at politiet sviktet i etterforskningen av Nygaard-saken, blant annet tok det flere år før den iranske fatwaen mot Salman Rushdie ble gjort til et hovedspor. Heller ikke politikerne ga saken den oppsomhet den burde ha fått.

– Bare EN journalist bet seg fast som en klegg. Odd Isungset avslørte hvordan politietterforskningen var et skoleeksempel på hvordan etterforskning  IKKE skal skje. Han hamret inn sammenhengen mellom fatwaen mot Rushdie og drapsforsøket på Nygaard. Han holdt i faste og løse tråder og nektet å gi seg. De ansvarlige i Justis-Norge har ikke fått fred. Han har holdt liv i en sak som kanskje ville vært lagt bort og glemt for lenge siden. Nå er saken åpnet på nytt.  Det ville trolig ikke skjedd om det ikke hadde vært for Isungsets enestående journalistiske prosjekt.

Odd Isungset har kunnskapen, nettverkene og ikke minst utholdenheten sa juryleder Annette Groth under utdelingen.

– Han går i kjernen i det journalistiske oppdraget.

Trampeklapp

Det var stående applaus da Isungset kom på podiet og mottok prisen på 100.000 kroner på Gardermoen tirsdag formiddag.

– Det er en stor glede og en stor ære at en monoman tulling skulle få dette, sa Isungset og mottok humring fra salen.

Isungset takket også sine tidligere sjefer i TV 2 og gjorde det klart  at han neppe ville stått på podiet hadde det ikke vært for Dokument 2.

– Det spesielle med mine møter med William Nygaard er hans sterke kraft og uredde holdning. Det samme ånden som jeg har møtt hos ham, har jeg også møtt i forlagsbransjen ellers i forbindelsen med boken som lenge bare ble kalt prosjekt X.

Isungset fortalte at han lenge gikk rundt og visste at saken var gjenopptatt, men holdt tyst.

Han takket også familien som har hatt seg med en mann med datamaskin på ferie og at de har vært gjennom enkelte sikkerhetstiltak.

– Og det er ikke alltid fokuset har vært der, men heller i boken. Av og til sov jeg også lite.

Powered by Labrador CMS