Vil stramme inn eierskapsreglene

Britisk minister vil gjøre det vanskeligere for Rupert Murdoch og BBC.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den britiske kulturministeren Jeremy Hunt vil begrense Rupert Murdochs og BBCs innflytelse i britisk media, ifølge avisa The Guardian.

Krysseierskap

Det vil han oppnå ved å stramme inn reglene for krysseierskap innenfor mediemarkedet. Avisa skriver at Hunt denne uken vil be Ofcom, som tilsvarer det norske Medietilsynet, om å etablere en felles «valuta» som måler medieeierskap på markedene for presse, TV, radio og andre medier.

Ifølge avisa kan denne «valutaen» være å bruke selskapenes driftsresultat for å måle markedsmakten, noe som sannsynligvis vil ramme News Corp såvel BBC.

Manglet konkrete måleregler

Bakgrunnen for ønsket om innstramming er at Ofcom i fjor ble bedt om å vurdere News Corps mulige overtakelse av BSkyB. Ettersom Ofcom ikke hadde konkrete regler for å måle markedsmakten måtte de beregne den selv. Tilsynet la derfor antall minutter mediebruk av en kanal og «andel av referanse», som dreier seg om hvor mange som bruker et nyhetsmedium som informasjonskilde, til grunn.

Nyhetssendinger

Ofcom konkluderte med at et News Corp-BSkyB-selskap ville ha for stor markedsmakt innenfor nyheter. The Guardian skriver at tilsynet kom til at det sammenslåtte selskapet gjennom sine nyhetssendinger ville nå 51 prosent av britene hver uke, noe som ville gjort selskapet til Storbritannias største kommersielle nyhetsleverandør.

Samtidig avdekket gjennomgangen at BBC var den desidert største nyhetsleverandøren. 81 prosent av britene konsumerer BBCs nyheter hver uke. Men i motsetning til News Corp er statskanalen politisk upartisk, ifølge avisa.

Norge-gjennomgang

The Guardian forventer at Ofcoms arbeid vil ta flere måneder, og at konklusjonene leveres samtidig som Lord Levensons rapport om skandalene i avisa News of the World.

Også i Norge gjøres det en gjennomgang av medieeierskapsreglene. Tidligere i år nedsatte regjeringen en arbeidsgruppe som skal gå gjennom dagens medieeierskapslov generelt, og krysseierskap og regulering av elektroniske medier spesielt.

De skal levere sin vurdering innen 31. mars neste år.

 

Powered by Labrador CMS