Økt innsyn i sivile saker

Etter nyttår har vi fått sterkt utvidet innsyn i dokumenter i sivile rettssaker.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ved årsskiftet trådte den nye tvisteloven i kraft. De nye reglene om innsyn i sivile rettssaker innebærer offentlighet for stevninger og andre prosessdokumenter etter hvert som disse kommer inn til domstolen.

– Et sterkt utvidet innsyn er selvsagt veldig positivt, spesielt at man får innsyn i avgjørelsesgrunnlaget for beslutninger og argumentene som er brukt. Det blir lettere å kontrollere domstolene når man kan se hva de bygger sine avgjørelser på, sier juridisk rådgiver i Norsk Presseforbund, Kristine Holm.

Samtidig hadde presseforbundet gjerne sett at lovgiverne gikk lenger. Det er nemlig ikke fastsatt hvordan loven skal gjennomføres. Det ble drøftet om det skulle være plikt til å tilgjengeliggjøre dokumenter fortløpende på nettet, men det er foreløpig ikke blitt noe av.

– Men det gjenstår et forskriftsarbeid og vi vil jobbe videre for at dokumenter skal legges ut på nettet, sier Holm.

Ikke strafferett

Det er en forutsetning for offentlighet at de dokumenter som det kreves innsyn i, blir brukt til domstolens avgjørelse. Bevis og andre dokumenter som framlegges under rettssaken vil derfor først bli offentlige etter at de er blitt påberopt av partene overfor domstolen.

Noe av bakgrunnen for de nye reglene er at det legges opp til mer skriftlig saksbehandling og færre åpne rettsmøter i sivile saker.

– Økt innsyn i dokumenter skal kompensere for dette, sier Holm, som understreker at den nye tvisteloven bare gjelder sivile saker. Strafferettssaker reguleres av annet lovverk, men også her jobber presseorganisasjonene for økt offentlighet og innsyn.

Powered by Labrador CMS