TV 2-topp Olav T. Sandnes signerer i morgen ny avtale med Kulturdepartementet. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
TV 2-topp Olav T. Sandnes signerer i morgen ny avtale med Kulturdepartementet. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Avtale om kommersiell allmennkringkasting klar

Signeres i Bergen i morgen.

Publisert Sist oppdatert

TV 2 skriver onsdag under på en avtale med staten om kommersiell allmennkringkasting i fem nye år. Det kan gi mediehuset 675 millioner kroner fra staten.

TV 2-sjef Olav Sandnes sier til sin egen kanal at dette er en gledens dag.

– Det har vært et langt løp, og det har sin naturlige forklaring, men i dag er vi først og fremst veldig, veldig glade, sier han.

Behandlingen av TV 2s søknad har blitt utsatt og forsinket, men onsdag formiddag undertegner Sandnes og kulturminister Trine Skei Grande (V) avtalen i Media City i Bergen. Avtalen innebærer at TV 2 vil være kommersiell allmennkringkaster de neste fem årene.

135 millioner kroner per år

TV 2 var eneste søker på utlysningen som kommersiell allmennkringkaster da fristen gikk ut i september i fjor. I utlysningen ble det klart at staten vil kompensere TV-kanalen som får oppdraget med inntil 135 millioner kroner per år i fem år, altså totalt inntil 675 millioner kroner.

– Vi har sørget for en god avtale som vi håper vi kan signere i morgen, sier Skei Grande og legger til at det har vært viktig å få på plass en avtale som står seg både juridisk og politisk.

Utlysningsteksten inneholdt et eksplisitt krav om at hovedredaksjonen og sentral nyhetsredaksjon skal være lokalisert minst ti mil utenfor Oslo, men TV 2 har argumentert mot dette kravet i sin søknad.

Utlysningen inneholdt også krav om å levere riksdekkende nyhetssendinger, tilbud til barn og unge, samt norsk film- og TV-drama. Norskspråklige programmer må utgjøre minst 50 prosent av sendetiden, ifølge utlysningen i fjor.

Millionbeløp til nyheter

TV 2 har tidligere uttalt at kanalen vil planlegge å oppbemanne i Bergen dersom en ny avtale ville komme i havn.

Kanalen har også lovt å bruke 250 millioner kroner i året på nyheter og 50 millioner i året på norsk drama, dersom avtalen gikk i boks, ifølge Kampanje.

Detaljene i den nye avtalen som inngås onsdag er foreløpig ikke kjent.

Kritisk til avtale

- Vi er ikke overrasket over at staten inngår denne avtalen med TV 2. Men vi mener det kan stilles flere spørsmål ved prosessen, og ikke minst om avtalen i det hele tatt oppfyller EØS-avtalens krav til lovlig statsstøtte, skriver Espen Skoland, nordisk kommunikasjonsdirektør i Discovery Networks i en e-post til Journalisten.

– Vi er spente på hvordan den nye avtalen ser ut. Basert på det begrensede innsynet vi har fått, ser ikke regneøvelsene TV 2 har presentert overfor departementet ut til å være i tråd med de prinsippene som gjelder for denne typen støtte. Jo mer innsyn og oversikt vi har fått, jo mer fremmede ser prinsippene som anvendes ut.

Han fortsetter:

- Når TV 2 regner inntektene på en annen måte i dialogen og avtalen med staten enn de gjør når de opptrer i det kommersielle markedet øker også sannsynligheten for at støtten er et brudd på EØS-avtalen. Regelverket for lovlig støtte av allmennkringkastere er veldig tydelig på at det kun er netto kostnader som kan dekkes. Regneøvelsene TV 2 har drevet med kan oppfattes som et forsøk på å omgå reglene.

TV 2-sjefen sier at de forberedt på at det kommer kritikk.

- Som kommersiell allmennkringkaster så vi vil selvfølge være forberedt på at det er debatt om dette, på samme måte som det er debatt om NRKs oppdrag og slik de oppfyller dette, sier Olav Sandnes til Kampanje.

Powered by Labrador CMS