Denne beskjeden møter de som besøker nettstedet popcorn-timen.no. 8. mars ble domenet overført til Økokrim.
Denne beskjeden møter de som besøker nettstedet popcorn-timen.no. 8. mars ble domenet overført til Økokrim.

Jusseksperter kritiske til Økokrims popcorn-time.no-beslaglegging

Kan være problematisk for ytringsfriheten, sier medieadvokat.

Publisert Sist oppdatert

– Dette framstår som et veldig dramatisk inngrep overfor noe som det slett ikke er opplagt at er ulovlig.

Det sier opphavsrettsekspert og jussprofessor Olav Torvund ved Universitetet i Oslo til Klassekampen fredag.

Trolig ulovlig

Tirsdag ble nettstedet popcorn-time.no stengt og beslaglagt av Økokrim fordi de etteforsker om det norske nettstedet kan ha begått brudd på loven om opphavsrett. Klassekampen skriver at nettstedet ga brukerne informasjon om og lenker til filmtjenesten Popcorntime, men uten selv å tilby nedlasting av filmer.

Popcorntime, det vil si tjenesten, ikke det norske nettstedet, har gitt brukere anledning til å se filmer, via såkalt bittorrent-teknologi, uten å betale for dem. Kulturdepartementet var lenge i tvil om tjenesten var lovlig eller ulovlig, inntil 29. juni i fjor da de uttalte til Aftenposten at «når rettighetshaveren av innholdet ikke får betalt, er det ulovlig å dele materialet videre». Teknologien Popcorntime bygger på, gjør at den som «laster ned» og ser en film, også deler den samme filmen videre til andre.

Det norske nettstedet informerte besøkere om at bruk av filmtjenesten med samme navn kan være ulovlig.

Problematisk

Også medieadvokat Jon Wessel-Aas er kritisk til Økokrims metode. Han sier til Klassekampen at politiet legger til grunn en tvilsom anvendelse av strafferettens medvirkningsbegrep for lekning på internett. Samtidig utelukker han ikke at aksjonen er en del av en større internasjonal etterforskning de som står tjenesten Popcorntime.

– Hvis dette blir stående, åpner det for at mange andre nettsteder som lenker til ulovlig materiale kan bli gjenstand for Økokrims øks. I så fall vil det være svært problematisk for ytringsfriheten, sier Wessel-Aas til Klassekampen.

Økokrim kommenterer overfor avisen ikke etterforskningen, men sier at de mener de hadde lovhjemmel til aksjonen.

Powered by Labrador CMS