Kongeparet på veggen i New York. Foto: Christian Nørstebø
Kongeparet på veggen i New York. Foto: Christian Nørstebø

Christian Nørstebø har tatt bilder av kongebilder verden rundt

Et rart og gøy prosjekt, sier Forsvarets Forums fotograf Christian Nørstebø. Sjekk bildene av bildene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Selfie med kongebilde. Foto: Christian Nørstebø
Selfie med kongebilde. Foto: Christian Nørstebø

– Det begynte med at jeg tok bilde av bildene som hang på mange rare vegger rundt forbi, sier fotojournalist Christian Nørstebø til Journalisten.

21. februar passerte kong Harald 80 år. Det markerte Forsvarets Forum ved å publisere et noe uvanlig og det som kan karakteriseres som et nerdete fotografisk prosjekt.

– Settingen er visuell og noen ganger komisk.

Sært

Motivene Nørstebø har fotografert varierer mellom å bestå av kun kong Harald, både kong Harald og dronning Sonja og kongeparet sammen. Ved enkelte tilfeller har han også kommet over gamle kongebilder av kong Olav.

Bildene ble tirsdag publisert på Forsvarets Forums nettutgave og på Instagram-kontoen @kongebilder.

Fotografen sier prosjektet begynte før han egentlig var klar over det selv, en gang rundt 2006/2007 da han tok det første kongebildet på et fyrtårn utenfor Søgne på Sørlandet. I 2008 ble han ansatt som fotojournalist i Forsvarets Forum, og et par år senere begynte han mer systematisk å ta bilde av kongebilder han så da han var på reportasjetur.

Bildene spenner fra Jørstadmoen og Juba, Vadsø og Washington og Rena og Roma.

– Jeg har aldri vært ute bare for å ta disse kongebildene. Dette har vært et rart og gøy sideprosjekt. Bildene er ofte tatt i farta.

Kong Harald er med på ubåten KNM Utsira. Foto: Christian Nørstebø
Kong Harald er med på ubåten KNM Utsira. Foto: Christian Nørstebø

– Du har tatt bilder av bilder?

– Det er vel noe mer enn det. Det er mengden og omgivelsene rundt bildene som gjør det spesielt. Men jeg er enig i at det er et ganske sært prosjekt. Det har vært stramme linjer og lite folk. Det har vært et koseprosjekt uten deadline.

Samlingen av bilder vokste til slutt til noen-og-femti. Kolleger begynte å pushe på for at bildene skulle publiseres. Kanskje det passet til 17. mai? Eller frigjøringsdatoen 8. mai? 

Men Forsvarets Forum fikk nye nettsider i januar, og så var det jo kongens runde bursdag. Derfor valgte redaksjonen å publisere en samling bilder nå, og fortsette publiseringen fremover.

Miljø

Digitalredaktør Ole Kåre Eide sier at redaksjonen har snakket en stund om at de måtte gjøre noe ut av de noen-og-femti bildene. Kongens bursdag ble en passende anledning til å lansere prosjektet, som fortsetter å løpe med jevnlig publisering på Instagram-kontoen.

– Det er en fin serie bilder fra flere steder i verden. Kongen er overalt. På ambassader og i militærleire.

– Men det er snakk om bilder av bilder?

– Ja, det er det. Men de får med miljøet bildene er i. Bildene er tatt i en setting.

Powered by Labrador CMS