Faksimile NA24.
Faksimile NA24.

Fikk nei, brukte bildet likevel

Drammens Tidende ville ikke selge. Da publiserte NA24 et bilde av bildet.

Publisert Sist oppdatert

– Høyst tvilsomt, sier jurist i Norsk Journalistlag, August Ringvold.

Dt.no kunne torsdag bringe et bilde av drammenskvinnen og Block Watne-millionæren Randi Nilsen (65), som fikk Nordea-kontoen sin tappet for nærmere 90 millioner kroner i sommer. Bildet var hentet fra arkivet og tatt av avisas mangeårige fotograf Reidar Halden.

Sa nei

NA24 ringte og ville ha bildet, men produksjonsredaktør og fotoleder i Drammens Tidende, Svein Torgersen, sa nei. Han ville ikke selge til en konkurrent. Men bare en halv time seinere oppdager likevel Torgersen fotografiet på NA24s nettside. Nå som sentral del av et nytt bilde, som ifølge byline er tatt av Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum. På dette bildet ser en person på en dataskjerm fylt av to fotografier. Det ene er overvåkingsbildet av den antatte svindleren. Det andre er nettopp det bildet dt.no ikke ville selge.

– Jeg sa klokkeklart nei, men så bare rapper de det fra nettet og bruker det likevel som de vil. Det er ukollegialt, sier Torgersen.

Han tok umiddelbart kontakt med NA24, men nådde ikke akkurat fram med sin protest. Tvert imot påsto nettavisen at den var i sin full rett.

– Man føler seg maktesløs, sier en oppgitt Torgersen

Kutyme

– Vi mener dette er innenfor sitatretten, bekrefter ansvarlig redaktør i NA24, Inge Berge.

– Dere har laget en ny framstilling, det strider vel med fotografens opphavsrett?

– Det eneste jeg ønsker å si er at vi mener framstillingen er innenfor sitatretten. Det er kutyme for dette fra lignende saker.

NJ-jurist August Ringvold karakteriserer NA24s framgangsmåte som slu og høyst tvilsom.

– I utgangspunktet har fotografen enerett til å framstille et nytt eksemplar. Å avfotografere ett annet bilde er en ny framstilling, om det er fra en skjerm eller ikke er uvesentlig.

– Kan man påberope sitatretten her?

– Nei, etter mitt skjønn er dette en krenkelse av opphavsretten.

To grunner

Svein Torgersen sier de ofte selger nyhetsbilder videre til andre medier: Men i noen tilfeller sier de nei.

– Det er når vi er i en konkurransesituasjon, som i denne saken. Og når vi ønsker å ta vare på kildene våre. Noen ganger er det viktig for dem å vite at et bilde hos oss ikke nødvendigvis betyr at det spres til hvem som helst, sier han.