Tok bilde, men aksepterer ikke kravet

“Enten har jeg uttrykt meg uforståelig, eller så har du vanskelig for å forstå.” AN brukte bilde uten tillatelse, avviser krav.

Vi har hørt historien før: Lokalavisa arrangerer en fotokonkurranse for sine lesere og glemmer å slette bildet når det har stått på trykk. For ganske nøyaktig to år siden fortalte vi om Geir Elgvin som hadde deltatt i en fotokonkurranse i Agderposten, og opplevde at bildet hans ble brukt om og om igjen i nettavisen. Selv om de hadde lovet å slette bildet.

I år går turen til Bodø, hvor Karl Robert Karlsen for noen år siden deltok i konkurransen “dagens værbilde” og sendte inn et bilde av ei rype. For dette fikk han et kaffekrus, og bildet kom på trykk på avisens siste side.

Samme leksa om igjen

I begynnelsen av juli fikk Karlsen seg en overraskelse, bildet han tok til konkurransen var blitt brukt til å illustrere en artikkel om at årets rypejakt ser ut til å bli god.

Som med Elgvin hadde avisens ledelse lovet å slette bildet hans, og som med Elgvin var det ikke første gang bildet til Karlsen ble brukt uten hans samtykke. Forrige gang fikk Karlsen en beklagelse fra avisen med lovnad om at nå skulle de slette bildet hans. Men den gang ei.

“Jeg beklager at vi har brukt et foto som du har tatt uten at det er klarert med deg,” skriver redaktør Børje Klæboe Eidissen i en e-post til Karlsen, som har sendt en faktura pålydende 3000 kroner for at de har brukt bildet hans, samt gebyr på ulovlig bruk og manglende kreditering.

Over telefonen med Journalisten sier redaktør Eidissen at de ikke ønsker å kommentere saken da regningen forfaller dagen etter og at saken derfor ikke er ute av verden.

Prissetter overtrampet

Selv om AN fortsatt hadde et døgn på seg å betale regningen da telefonen fra denne publikasjonen kom, er det klart gjennom korrespondansen mellom redaktøren og fotografen at Avisa Nordland ikke ønsker å betale en sum tilsvarende det Karlsen krever.

3000 kroner synes Eidissen er urimelig høyt og skriver i sin andre e-post til Karlsen at:

“Vårt overtramp er ikke i nærheten av et slikt honorarkrav, for bruk av et foto som du i utgangspunktet sendte til oss, med ønske om å få det på trykk i avisa – omtrent uten honorar/premie.”

Eidissen tilbyder i samme e-post 500 kroner, som han mener er en mer riktig størrelse på honoraret. Det synes ikke Karlsen, som på sin side opplever at AN bestrider hans krav, og velger å opprettholde dette.

Aldri fulgt frilanssatsene

Men AN-redaktøren er ikke villig til å betale de 3000 kronene Karlsen ber om, og gjør det klart at de ikke bestrider kravet, bare er uenig med hensyn til størrelsen på det.

“Vi har aldri fulgt f.eks. frilanssatsene fra Norsk Journalistlag, og vi lar selvsagt ikke “profesjonelle selgere” sette vårt nivå for honorering,” skriver Eidissen videre. Samtidig hever han sitt honorartilbud fra 500 til 800 kroner. Når Karlsen nok en gang avviser tilbudet hever Eidissen tilbudet til 1000 kroner, bare noen minutter senere.

Uforståelig eller tjukk i huet

“Forstår deg slik at din avis ikke ønsker å betale for bruk av bildet mitt uten min tillatelse, og at deres avis dermed aksepterer å bryte norsk lov,” skriver Karlsen til svar på økningen fra tilbudet.

“Enten har jeg uttrykt meg uforståelig, eller så har du vanskelig for å forstå,” svarer Eidissen og forteller at jo da, AN vil gjerne betale, men ikke beløpet Karlsen krever.  Og siden man ikke er kommet til enighet om honorar, så avsluttes saken fra ANs side. Selv om det fortsatt er over ei uke til regningen forfaller.

Powered by Labrador CMS