Amish-farmer og hestene hans. Lancaster, Pennsylvania 1980. Foto: The Carol M. Highsmith Archive, Library of Congress, Prints and Photographs Division.

Carol Highsmith ga bort titusenvis av fotografier til Kongressbiblioteket. Så fikk hun kravbrev fra bildegiganten

Krever 8,6 milliarder kroner av Getty Images.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den anerkjente fotografen Highsmith (70) har bygd opp en unik portefølje av bilder fra USA. Hun valgte å overføre mer enn 100.000 bilder til Library of Congress, en prosess som startet i 1988. En stor samling der har fått hennes navn.

Dermed kan publikum bruke bildene gratis, men Highsmith har ifølge PDNPULSE beholdt sin opphavsrett. For tre dager gikk hun til privat søksmål mot Getty Images, som ifølge stevningen gjør seg skyldig i grovt misbruk ved å kreve betalt for 18.755 av bildene hennes.

Getty sendte kravbrev

– De krever ikke bare ulovlige lisenser, men framstiller seg falskt og svindelaktig som eksklusiv rettigheterhaver, skriver Highsmith.

Fotografen hevder at hun ble kjent med misbruket da Getty sendte henne et brev i desember der byrået anklaget henne for å ha brutt opphavsretten ved å publisere et av bildene på sin egen nettside. Det viste seg at Getty sendte likelydende epost til en rekke personer.

Highsmith mener hun i utgangspunkt har krav på 468.875.000 dollar i erstatning, men at en tidligere kjennelse mot Getty gir anledning til å gange beløpet med tre. Denne kjennelsen gjaldt også nyhetsbyrået AFP og endte med en erstatning på 1,2 millioner dollar for bilder de to selskapene hadde hentet fra fotografens Twitter-konto under jordskjelvet på Haiti.

Highsmiths krav er derfor på 1 milliard dollar - 8,6 milliarder kroner.

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS