Orderud gård. Foto: VG/Monster
Orderud gård. Foto: VG/Monster

VG og NRK skal samarbeide om dokumentarserie om Orderud

Publisert   Sist oppdatert

NRK skal til høsten vise en serie på seks episoder kalt «Gåten Orderud», der drapene på Orderud gård i 1999 tas opp i true crime-stil.

Samtidig skal kanalen samarbeide med VG om journalistisk oppfølging av serien, opplyser NRK i en pressemelding.

– «True crime» er en sjanger som ikke bare fascinerer og interesserer et bredt publikum; Det kan også være journalistikk som virkelig utgjør en forskjell. Med Orderud-saken har Norge en uløst drapsgåte med mange fasetter. Her er det mye å dykke ned i, og vi har fått drivende dyktige journalister og fantastiske TV-mennesker til å lage denne serien, sier prosjektredaktør Marie Sjo i NRK.

Serien produseres av Monster AS. I produksjonen har Monster med seg Øystein Milli, som har hatt permisjon fra jobben som krimsjef i VG.

TV-serien følger blant annet VGs krimsjef Øystein Millis gjennomgang av saken. Foto: Mattis Sandblad/VG.
TV-serien følger blant annet VGs krimsjef Øystein Millis gjennomgang av saken. Foto: Mattis Sandblad/VG.

Samarbeid mellom redaksjoner kan styrke den undersøkende journalistikken og bidra til at flere kritikkverdige forhold i samfunnet blir belyst, sier Gard Steiro, ansvarlig redaktør i VG.

Det er fortsatt ikke klart hvem som faktisk skjøt og drepte ekteparet Kristian (80) og Marie Orderud (84) og deres datter Anne Orderud Paust (47) i kårboligen på Orderud gård i Sørum kommune i Akershus natt til pinseaften 1999.

I den rettskraftige dommen fra Eidsivating lagmannsrett ble Per, som er ekteparets sønn, og hans daværende kone Veronica Orderud dømt til 21 års fengsel. Veronica Orderuds søster, Kristin Kirkemo Haukeland, og ekskjæresten Lars Grønnerød ble dømt til henholdsvis 16 og 18 års fengsel.

Saken er begjært gjenopptatt.