Lei av anonyme troll

Anders Nyland vurderer å kreve fullt navn av nettdebattantene i håp om å få bukt med useriøsiteten. Hva tror du er løsningen?

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nettdebatten har vært gjenstand for kontinuerlig diskusjon i norske medier de siste sju årene. Så sent som tirsdag denne uken ble nettstedet Hegnar Online felt i Pressens Faglige Utvalg for et sjikanerende innlegg som ble liggende for lenge ute i nettdebatten.

Norske redaktører har sett på forskjellige løsninger for å få bukt med personer som gjerne kalles «troll», nettdebattanter som er mer opptatt av å provosere enn å bringe diskusjonen videre. I 2009 forsøkte Dagbladet å ta betalt av deltakerne i nettdebatten. Dette har de i ettertid gått bort fra. NRK Sogn og Fjordane stengte sin nettdebatt.

Les også:

Hanne Løvik Kirknes om anonymitetens fordeler

Origo om fullt navn eller pseudonym

Thor Bjarne Bore om anonym nettdebatt

Debattmøte om saken 1. mars

Ikke god nok

Sjefredaktør Anders Nyland i Bergensavisen er langt fra fornøyd med debatten i sin egen nettavis. Nå vurderer han å kreve fullt navn, og det skal være bekreftet. I dag bruker BA A-pressens nettsamfunn Origo som plattform for debatten. Her må brukerne registrere seg med mobiltelefonnummer. Det er ikke godt nok, mener redaktøren.

– Det er flere grunner til at vi ønsker å få fram hvem som står bak de forskjellige innleggene. Vi vil ha et felles regelsett uansett plattform. For eksempel setter vi ikke anonyme innlegg på trykk. Riktignok har vi den løsere spalten «Summetonen» hvor folk bruker pseudonym, men da vet vi hvem de er. I dag har vi ikke mulighet til å sjekke det i nettdebatten.

Nyland forklarer at BA har forsøkt å få debatten på rett kjøl, blant annet gjennom kraftig moderering, utdeling av advarsler og rett og slett ved å kaste folk ut.

– Til tross for det mener vi debatten ikke er blitt god nok. Kvaliteten går opp og ned. Og det er en god porsjon som ikke eier folkeskikk. De sporer av diskusjonen, og de bryter norsk lov ved å publisere ærekrenkende og rasistiske innlegg.

Forventer fall

BA er den største i Origo på nettdebatt. De siste sju dagene forteller Nyland at avisen hadde rundt 1.000 innlegg. Han antar at trafikken i debatten vil falle dersom de krever fullt navn av dem som deltar, men samtidig tror han den vil hente seg opp igjen.

– Hvorvidt det er klokt har vi ikke tatt beslutning om ennå, men jeg ser det diskuteres.

Nyland vil drøfte problemstillingen med sine redaktørkolleger i A-pressen om noen uker. Og så tar han en beslutning etter å ha hørt hva de har å si.

Powered by Labrador CMS