Håper fortsatt på Dagbladet

Orkla Media-ansatte innser at konsernet trolig splittes opp, men håper fortsatt på en god løsning for de norske avisene i samarbeid med Dagbladet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Sentrale tillitsvalgte i Orkla Media er forberedt på at det nå er svært aktuelt med en oppsplitting av konsernet. De ansatte i Orklas norske aviser har ikke gitt opp håpet om en løsning i samarbeid med Avishuset Dagbladet, men er også positive til at Orkla selv beholder de norske avisene.

Carine Johansen og Uffe Gardel, som er ansatterepresentanter i Orkla Medias styre, orienterte tirsdag NJs landsstyre om hvordan de vurderer den pågående salgsprosessen. Begge har tidligere stilt seg positive til Dagbladets bud på Orkla Media, og de uttrykker overfor Journalisten et håp om at Orklas konsernstyre kan snu bunken og vurdere Dagbladet og eventuelt andre kandidater på nytt.

Samlet løsning

Til tross for de siste signalene om salg av deler av Orkla Media til engelske Mecom, ønsker både Gardel og Johansen fortsatt en løsning der Orkla Media holdes mest mulig samlet.

– Det har vi ment hele tiden. De norske Orkla Media-ansattes ønske om en samlet løsning skyldtes at vi hadde en frykt for at den norske dagspressen skulle bli splittet opp. Hvis bare Mecom nå står igjen som kandidat, kan det være en grei løsning å gå tilbake til start, og se på mulighetene for Orkla Media land for land, sier Carine Johansen.

Slitsomt for ansatte

Den umiddelbare ulempen hun ser for seg med en slik utvikling, er at den øker slitasjen på de ansatte. Nye uker med usikkerhet og venting vil oppleves som svært slitsomt, frykter Johansen.

– Men det kan være verdt det hvis det gir oss en god og langsiktig løsning. Det har forundret meg at Dagbladet skal være helt ute, og jeg håper fortsatt på det alternativet. Hvis ikke Dagbladet er aktuell, kan det være en tilfredsstillende løsning å bli fortsatt eid av Orkla. Men det betinger at Orkla har vilje til å satse betydelige beløp for å sørge for at Orkla Media kommer i vekstposisjon igjen, framholder Johansen.

Innser alvoret

Som journalist i Berlingske Tidende er Gardel naturlig nok opptatt av at også Orkla-eide Berlingske Officin skal få en god løsning. Han oppfatter at de danske Orkla-ansatte først nå for alvor begynner å innse dramatikken i situasjonen.

– Mitt inntrykk er at folk ikke har vært helt oppmerksomme på prosessen. De har vært slitne og redde for konkurransesituasjonen i Danmark, og passet sitt arbeid. Det er først de siste dagene situasjonen har gått for de ansatte i Berlingske. Hittil har de betraktet salgsprosessen som en vond drøm, sier Gardel.

Land for land

– Hva mener du som dansk tillitsvalgt at Orkla nå bør gjøre?

– De bør stanse salgsprosessen og prøve å finne en god løsning, gjerne land for land. Det krever penger, besluttsomhet og handlekraft, sier Gardel.

Powered by Labrador CMS