– Journalister vet ikke at de ikke vet

– Når journalister og redaktører ikke skjønner at de ikke vet, så er det skummelt, mener professor Frank Aarebrot.

Publisert Sist oppdatert

Aarebrot var hovedinnleder på et debattmøte på det nye møtestedet til Oslo Journalistklubb, restaurant Haandverkeren i Oslo sentrum, og gjennomgikk en undersøkelse av kunnskapsnivået blant norske redaktører og journalister. Undersøkelsen ble lagt fram på Mediedagene i Bergen i begynnelsen av mai, og skapte den gang livlig debatt.

I undersøkelsen ledet av professor Aarebrot stilte man elleve likelydende spørsmål til redaktører, journalister og «folk flest». Aarebrot sier at noe av det mest graverende ved undersøkelsen er at mediefolk åpenbart har stor selvtillit og tro på egne kunnskaper.

Innrømmer ikke kunnskapsmangel

Mens gruppen publikum svarte «vet ikke» på 2,2 av de elleve spørsmålene, svarte mediefolk «vet ikke» på bare ett av ti spørsmål.

– Journalister og redaktører er notoriske i den forstand at de ikke vil innrømme at de ikke vet. Når man ikke vet at man ikke vet, så er det alvorlig, sier Aarebrot.

Professor Aarebrot tilbakeviser påstander om at han skal ha sagt at journalister er dumme, men han mener de er kunnskapsløse.

Professorens oppfatning står sterkt i strid med oppfatningen blant norske redaktører, der bare 12 prosent mener at journalistene har lave allmennkunnskaper.

Går for langt

Aarebrot fikk delvis støtte av stortingsrepresentant Heikki Holmås (SV), mens Aftenposten-journalist og OJ-leder Thomas Spence var kraftig uenig. Spence mente at Aarebrot trekker altfor vidtgående konklusjoner av sin undersøkelse og at han ikke har grunnlag for så sterke konklusjoner som han trekker.

– For en journalist er ikke det viktigste å vite alt mulig, men å vite hvor man henter inn informasjon og hvordan man behandler det etterpå, sier Spence.

Journalisten.no overførte debatten direkte på nettet. Opptak av hele debatten kan du se her.

Powered by Labrador CMS