Skjermdump av Dagsavisens søppelsak.
Skjermdump av Dagsavisens søppelsak.

Byrådssekretær legger seg flat etter «søppelflause»

Ikke vanlig praksis å gi eksklusivitet, forsikrer Anja Bakken Riise.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag publiserte Dagsavisen artikkelen «Beklager, Byrådet har gitt søpla til Aftenposten». Det viste seg nemlig at da journalist Aslak Borgersrud tok kontakt med byrådssekretær for miljø og samferdsel i Oslo, Anja Bakken Riise, for å få en enkel statusrapport, fikk han beskjed om at de hadde lovet Aftenposten eksklusivitet på temaet. 

– Det er greit at kommunen prøver å selge saker til enkeltmedier. Men når du som offentlig instans, og som representant for Oslo, får spørsmål angående en løpende sak bør du svare, selv om du har solgt inn saken til noen andre, sier Borgersrud. 

Han håper de nå skjønner problematikken, og endrer praksis. Han presiserer at han ikke retter kritikk mot Aftenposten, men mener det er det offentliges rolle å oppføre seg ryddig.

Les også: Dagsavisen vil for første gang på mange år ta juleferie i visshet om at de kan klare seg selv

Avviser eksklusivitet

Fungerende kulturredaktør Erik Tornes i Aftenposten forteller at avisen aldri ba kommunen om eksklusivitet på søppelsituasjonen i Oslo. 

Han sier at byrådet tok kontakt med avisen angående saken. Da spurte nyhetslederen i Aftenposten om avisen var alene om den. Det skal de ha vært på det tidspunktet. Men det var ifølge Tornes aldri noe krav fra Aftenposten om eksklusivitet. 

– Vi vet at kommunen ikke kan gi oss eksklusivitet i en slik sak. Men det er greit for oss å vite om vi er alene om saken med tanke på publiseringsstidspunktet. Vi hadde tatt saken uavhengig om vi var alene om den eller ikke. 

– Er det mulig at kommunen har misfortsått spørsmålet?

– Det er noe vi ofte spør om for å planlegge om vi eventuelt bør ha et skall klart før vi reiser på intervju. Men ja, det er vel mulig at kommunen kan ha misforstått.

Aftenposten hadde heller ikke sperrefrist.

Beklager

Anja Bakken Riise sier til Journalisten at hun først og fremst vil beklage hvordan hun håndterte saken. Det gikk fort i svingene, forklarer hun.

– Dagsavisen spurte om en generell oppdatering, det burde de fått. Journalisten og jeg snakket forbi hverandre. Jeg tenkte på saken vi var i kontakt med Aftenposten om, angående granskningen av søppelkaoset, mens Dagsavisen ba om en generell oppdatering.

Hun bekrefter at byrådet var i kontakt med Aftenposten for å høre om de ville skrive om saken, men innrømmer at hun aldri burde brukt ordet eksklusivitet til Dagsavisen. Samtidig vil hun understreke at hun etter SMS-utvekslingen med Borgersrud ringte ham og sa at han gjerne måtte innhente informasjonen fra Renovasjonsetaten. Senere sendte hun også en e-post med status, etter å ha snakket med byråden. 

Riise forklarer at det ikke er praksis å gi eksklusivitet i saker som denne. De tar ofte kontakt med enkeltmedier for å selge inn saker, mens de ved andre anledninger heller holder pressekonferanse.

Powered by Labrador CMS