Anlov P. Mathiesen i =Oslo er kåret til Årets redaktør av Oslo Redaktørforening.
Anlov P. Mathiesen i =Oslo er kåret til Årets redaktør av Oslo Redaktørforening.

Kåret til årets Oslo-redaktør

Vinneren syns det er moro å danke ut de store mediehusene.

Redaktør Anlov P. Mathiesen i =Oslo er kåret til Årets redaktør av Oslo Redaktørforening. Juryen begrunner tildelingen med at han har utviklet et redaksjonelt produkt som gir stor anerkjennelse hos både kolleger og publikum.

Stolte

– Dette er utrolig moro. Jeg visste at jeg var nominert, og da leker man jo med tanken om å vinne. Men jeg var ikke forberedt på å få prisen blant så mange svære mediehus, sier Mathiesen.

– Hva betyr prisen for deg og redaksjonen?

– Det betyr mye for begge. Folk er superstolte her nå. En organisasjon som oss er litt undergrunn og outsider. Da er det desto tøffere å få sånne priser. 

Synlig redaktør

I begrunnelsen for prisen skryter juryen av at det redaksjonelle produktet er originalt i norsk sammenheng, og at det bygger på en klar, konseptuell tankegang.

– Men konseptet er ikke blitt en tvangstrøye; innenfor rammene av hva dette produktet skal være, skjer det stadig små og store endringer, heter det i begrunnelsen.

Mathiesen fremheves også som en tydelig og synlig redaktør, noe som også kommer til syne gjennom hans blogger her på Journalisten.no.

Les Anlov P. Mathiesens blogger her.

Vil øke frekvensen

Siden nyttår har =Oslo opplevd økt salg. Mathiesen sier de ikke vet hvorfor. Nå planlegger de å øke dagens frekvens fra månedlige utgaver.

– Vi planlegger mot det. Vi hentet prosjektet fra London, og der har de gitt ut ukeavis i årevis. Men det er viktig å opprettholde kvaliteten på papiret.

Papiret og kvaliteten på fotografiene i magasinet er viktig for å ivareta de prinsippene stiftelsen  bygger på. Det handler om å gjenspeile verdigheten til selgerne, sørge for at de får jobb, kontakten mellom selger og kjøper og å gi et lesverdig produkt i seg selv.

Tjener gode penger

Redaktørforeningen skryter også av at gatemagasinet har en sunn forretningsdrift og en driftsmargin som mange kolleger misunner. Oslo-utgaven har et opplag på rundt 28.000 eksemeplarer i månden. Redaktøren  sier at magasinet går med rundt én million kroner i overskudd i året.

– Da samler det seg opp litt etterhvert. Men vi er en stiftelse som er non-profitt, så overskuddet går tilbake til driften.

– Så du kan love at det ikke er selgerne som får for dårlig betalt?

– Nei, mange vil nok si tvert i mot i perioder.

Mathisen har vært redaktør i =Oslo siden 2006 og jobbet før det som journalist i magasinet. Fra tidligere har han jobbet som frilanser.

VG-kommentator meningsbærer

Foruten kåringen av Mathiesen som årets redaktør er politisk redaktør Hanne Skartveit i VG kåret til årets meningsbærer. I begrunnelsen heter det at hun er en kunnskapsrik og skarpskodd person som bruker kommentatorrollen til å opplyse, sette ting i sammenheng, og fremsette velbegrunnede meninger som gir gjenlyd i samfunnsdebatten.

– Årets meningsbærer er aldri ullen, aldri vanskelig å forstå. Men tydeligheten slår ikke over i arroganse. I stedet fremsetter denne redaktøren meninger på en måte som inviterer til  videre diskusjon, og som ikke idiotforklarer de som vurderer sakene annerledes, skriver juryen.

Hederspris til NRK-veteran

Tidligere underholdningsredaktør Tordis Aavatsmark i NRK mottok Årets hederspris. Hun får skryt for å ha evnet å redefinere og sette nye standarder for hva TV-underholdning skal være på norske fjernsynsskjermer i en stadig tøffere mediehverdag.

– Prisvinneren har arbeidet for å utvikle eget mediehus på tvers av avdelingsgrenser, og har gjennom sin redaktørgjerning fungert som en viktig talentutvikler for både NRK, og for det norske tv-miljøet. Hennes innsats har sterkt medvirket til å skape en underholdningssjanger som har gjort det viktige populært - og det populære viktig. Denne nye programtradisjonen er, etter juryens oppfatning, en viktig årsak til at NRK har klart å opprettholde sin unike posisjon i det norske medielandskapet, heter det i begrunnelsen.

Juryen har bestått av partner Hans Christian Vadseth i First House, frontredaktør Frank Gander i NRK, redaktør Kristin Ma Berg Schibsted Forlags magasinavdeling, journalist og leder Martin Riber Sparre i Oslo Journalistklubb og ansvarlig redaktør Nina Kristiansen i forskning.no.