Ossietzky-prisen til Storm Borchgrevink

Årets Ossietzky-pris er tildelt forfatteren Aage Storm Borchgrevink. Det er norsk PEN som står bak prisen for fremragende innsats for ytringsfriheten.

Det er særlig Storm Borchgrevinks engasjement i Helsingforskomitéen som sammen med forfatterskapet sikret ham prisen. Forfatteren er engasjert i ytringsfrihetsspørsmål knyttet til Øst-Europa, og særlig konflikten i Tsjetsjenia som preges sterkt av mangel på ytringsfrihet.

- Den finnes overhodet ikke. Det er en massiv kampanje mot alle journalister og den slags type folk som benytter seg av ytringsfriheten. Kampanjen har gradvis blitt verre i 2003 og 2004, og har resultert i at mange er drept, mange er forsvunnet, torturert og fengslet uten lov og dom eller drevet på flukt til andre steder i verden, sier prisvinneren til NRK.

Vesten får lite informasjon om forholdene i Tsjetsjenia, og grunnen til det er nettopp kampanjen fra de russiske myndighetenes side, mener Storm Borchgrevink

- Kampanjen har vært veldig vellykket fra russiske myndigheters side. Hele Tsjetsjenia-konflikten er forsvunnet både i Russland og også til en stor grad internasjonalt.

Powered by Labrador CMS