Ossietzky-prisen til Storm Borchgrevink

Årets Ossietzky-pris er tildelt forfatteren Aage Storm Borchgrevink. Det er norsk PEN som står bak prisen for fremragende innsats for ytringsfriheten.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er særlig Storm Borchgrevinks engasjement i Helsingforskomitéen som sammen med forfatterskapet sikret ham prisen. Forfatteren er engasjert i ytringsfrihetsspørsmål knyttet til Øst-Europa, og særlig konflikten i Tsjetsjenia som preges sterkt av mangel på ytringsfrihet.

- Den finnes overhodet ikke. Det er en massiv kampanje mot alle journalister og den slags type folk som benytter seg av ytringsfriheten. Kampanjen har gradvis blitt verre i 2003 og 2004, og har resultert i at mange er drept, mange er forsvunnet, torturert og fengslet uten lov og dom eller drevet på flukt til andre steder i verden, sier prisvinneren til NRK.

Vesten får lite informasjon om forholdene i Tsjetsjenia, og grunnen til det er nettopp kampanjen fra de russiske myndighetenes side, mener Storm Borchgrevink

- Kampanjen har vært veldig vellykket fra russiske myndigheters side. Hele Tsjetsjenia-konflikten er forsvunnet både i Russland og også til en stor grad internasjonalt.

Powered by Labrador CMS