Den norske delen av Egmont Publishing skal ifølge ledelsen ikke ha liknende outsourcingsplaner som den danske virksomheten.
Den norske delen av Egmont Publishing skal ifølge ledelsen ikke ha liknende outsourcingsplaner som den danske virksomheten.

Egmont flytter layout til Vietnam

Legger ned 13 stillinger i Danmark. Sjefredaktør sier opp i protest.

Publisert Sist oppdatert

Det er dramatikk i den danske delen av Egmont Publishing. Sjefredaktør Kasper Steenbach i magasinet Euroman har sagt opp i protest etter at Egmont har valgt å flytte layoutfunksjoner til et selskap i Vietnam. 13 stillinger nedlegges i Danmark, melder danske Journalisten.

– Vi er i sjokk og jeg er opprørt over at det skjer. Det er vanskelig å forestille seg at vi kan bevare det høye kvalitetsnivået, sier tillitsvalgt Christine Grøntved Boelt til fagbladet.

Mandag orienterte ledelsen i den norske virksomheten i Egmont Publishing de tillitsvalgte om situasjonen.

Egmont Publishing

• Et av fire forretningsdivisjoner i Danmarks største mediekonsern, Egmont. Konsernet har 6.400 medarbeidere i over 30 land.

• De andre Egmont-divisjonene er TV 2 Norge, Egmont Nordisk Film og Egmont Books.

• Egmont Publishing produserer og utgir magasiner, ukeblader, tegneserier, bøker og apps. Selskapet har en årlig omsetning på 5,1 milliarder danske kroner og 2.400 medarbeidere. Den norske delen av virksomheten (inntil april 2014 Egmont Hjemmet Mortensen) er landets største utgiver av blader, magasiner, tegneserier og digitale tjenester til voksne, barn og unge. Selskapet utgir mer enn 100 kjente merkevarer og hadde i 2014 en omsetning på vel 1,5 milliarder kroner.

Sparer millioner

Ifølge en pressemelding fra den danske delen av mediekonsernet flytter Egmont Publishing en del av sine layoutoppgaver ut av huset. Oppgavene skal fra nå utføres av firmaet Minh Grafic, som har base i Vietnam. Selskapet eies av to danske virksomheter, kommunikasjonsfirmaet Buchs og reklamebyrået Envision.

Se Journalistens dekning av Egmont Publishing.

Samarbeidspartnerne i Vietnam skal bidra til å produsere 11 magasiner og fire ukeblader fra 1. januar 2016. Egmont begrunner avgjørelsen med behovet for å kutte kostnader.

– Vi velger å handle i god tid, slik at vi sikrer den gode kvaliteten på på våre utgivelser også i framtiden. Markedet er som kjent presset, og vi vil ikke kompromisse med det gode innholdet som er Egmonts varemerke, sier administrerende direktør Klaus Høeg-Hagensen i pressemeldingen.

Rekordresultat i 2014

Grøntvedt Boelt er overrasket over beslutningen, ikke minst fordi Egmont Publishing leverte et rekordresultat i 2014 med 950 millioner danske kroner.

Lederen av Dansk Journalistforbund, er lite begeistret for Egmonts outsourcing.

– Det undrer meg umiddelbart, fordi kvalitet ofte henger sammen med at folk sitter tett på hverandre, sier han til danske Journalisten.

Egmonts beslutning har fått Kasper Steenbach til å si opp stillingen sin som sjefredaktør i mannebladet Euroman etter to år i jobben.

– Jeg har vært svært glad for min tid i Euroman, der jeg har arbeidet sammen med magasinbransjens dyktigste fagfolk. Men fordi jeg ikke er enig i den strategien Egmont Publishing har stukket ut for framtiden, har jeg valgt å avslutte nå, sier Steenbach i en pressemelding.

Ledelsen beroliger

Mandag orienterte den norske Egmont-ledelsen de tre klubbene i huset om danskenes flaggflukt til Vietnam.

Alexander Berg, Egmont Publishing. Foto: Bjørn Inge Karlsen
Alexander Berg, Egmont Publishing. Foto: Bjørn Inge Karlsen

“Dette er kun et prosjekt i den danske organisasjonen. I Norge har vi løst slikt gjennom felles desk, layout og nye systemer”, skriver administrerende direktør Espen Asheim i Egmont Publishing Norge i en SMS til Journalisten.

Egmont i Norge har ikke vært fremmed for å outsource. Blant annet ble dypetsing av bilder overført til Bangladesh for et par år siden.. Det samme skal gjelde det meste av bildebehandlingen, fargekorrigering og enkel repro til magasinene.

– Vi er blitt orientert av ledelsen om hvordan man tenker i Norge. Det foreligger ingen planer i Norge om noe liknende som i Danmark, sier lederen av redaksjonsklubben i Egmont Publishing, Alexander Berg, til Journalisten.

Berg sier at han så langt ikke er bekymret, og at han ikke ønsker å bidra til spekulasjoner.

– Vi har nettopp vært igjennom en større omorganisering og nedbemanning for å trimme kostnader og gjøre oss mer konkurransedyktige. Danskene har valgt en annen måte å gjøre det på.