Andreas Lunde.
Andreas Lunde.

– Jeg er journalist og nysgjerrig

Egentlig arbeidet ikke Andreas Lunde med drapet på Vera Vildmyren, men han klarte ikke la være å google. Dermed fikk han tak i drapsmannen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Noen ganger overgår fantasien virkeligheten. Det er ikke hver dag man snakker med en etterlyst drapsmann. Andreas Lunde i ABC Nyheter derimot fikk til det, ved en tilfeldighet.

Fredag befinner han seg på SAS-hotellet i København. Riktignok ikke hotellet der drapet fant sted, men et av de andre høye SAS-hotellene i den danske hovedstaden. Journalisten får kontakt med Lunde en knapp time før han skal møte mannen han bidro til at meldte seg for politiet.

Mistroisk

Metoden til Lunde er forholdsvis enkel. Drevet av nysgjerrighet googlet han Marian Clita og fant ham gjennom den internasjonale søkemotoren (ikke den norske). På en blogg så han et innlegg med Clitas navn, og en tallrekke som viste seg å være et telefonnummer. Dermed tok han sjansen og ringte.

Mannen som tar telefonen bekrefter at han er den ettersøkte og at han er i Danmark. Han forteller også at han kjenner til det som har skjedd på hotellet.

– Han virket mistroisk da jeg spurte hvem han var, og lurte selv på hvem jeg var. Det var forholdsvis vanskelig å kommunisere fordi han snakket fort og usammenhengende på dårlig engelsk, forteller Lunde.

Journalisten forteller at Clita ikke var sint over at en journalist hadde fått tak i ham, men han hisset seg nok litt opp innimellom i samtalen, forteller Lunde. Clita ville snakke om ting som hadde skjedd i Romania og etter å ha lyttet litt til ham, styrte Lunde ham inn på drapet.

– Det endte med at han sa han skulle sette seg i en taxi om ti minutter og dra til politiet. Han sa «I go now», og så la han på.

La på

Samtalen ble brått brutt og Lunde forsøkte å ringe ham tilbake mer enn ti ganger. Først ble samtalen brutt før den begynte, så var Clitas telefon opptatt. Men til slutt tok Clita telefonen igjen.

– Da sto han vel og meldte seg for politiet i Malmö.

Samtalen med den ettersøkte drapsmannen har vakt oppmerksomhet i mediene. Ifølge politiet skal den ha ført til at de fikk tak i Clita. Det som tok Lunde kun kort tid, hadde dansk politi arbeidet med i over et døgn.

– Politiet har nevnt at jeg kan ha ført til at han meldte seg. Jeg ville bare snakke med ham, om jeg påvirket ham vet jeg ikke. Jeg gjorde bare jobben min.

– Men det var jo ikke din jobb. Du var ikke satt til å arbeide med denne saken.

– Nei, ok, jeg jobbet ikke konkret med den saken. Jeg er journalist og nysgjerrig, og så jobber for ABC Nyheter. Når jeg får tak i nummeret hans så blir det jobben min. Sånn er det med nysgjerrigperer med Google-skills.

Medieoppmerksomhet

Lunde er glad for medieoppmerksomheten arbeidsplassen hans har fått. På Dagbladets nettforside henviste de til ABC Nyheter i ingressen på saken om at Clita hadde meldt seg for politiet, og direktelenket til ABC Nyheters artikkel.

Selv er Lunde blitt intervjuet av dansk TV 2 og VG Nett. Nå håper han at samtalen med Clita vil gi ham et fortrinn i konkurransen om å få intervju med mannen.

– Han kom på fornavn med meg etter hvert, uten at jeg skal legge særlig vekt på det, men at vi kommer til å bruke den samtalen opp mot ham og advokaten er ikke utenkelig. Vi må se hvordan ting går og hva som skjer.

 

Powered by Labrador CMS