Ove Mellingen nekter å la trusler stanse den kritiske journalistikken. Foto: TA.
Ove Mellingen nekter å la trusler stanse den kritiske journalistikken. Foto: TA.

– Truslene trigger oss

Telemarksavisa nekter å la trusler på livet stanse den kritiske journalistikken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Før og gjennom sommeren har en journalist i Telemarksavisa fått flere trusler på livet etter kritiske artikler om et miljø i fylket. Sjefredaktør Ove Mellingen forklarer at det er utfordrende, i og med at man som lokaljournalist til stadighet møter de menneskene man skriver om på butikken eller i lokalsamfunnet for øvrig.

Graver

I alt er det levert fire trusselbrev til journalisten, men det gjør ikke at TA stanser med sin kritiske journalistikk. Senest denne uken hadde avisen en kritisk sak om Hells Angels, men da valgte avisen å droppe byline. Men alt i alt mener Mellingen at trusler er en pådriver.

–Ja, så absolutt. Både når det gjelder dette og andre miljøer. Det er dessverre ikke første gang vi er utsatt for trusler, og det blir neppe siste gang. Det trigger oss, for personer som må ty til trusler har vanligvis noe å skjule og da vil vi grave videre, sier redaktøren.

Robuste

Mellingen har så langt ikke opplevd at noen av journalistene har ytret ønsker om å slippe og skrive om enkelte miljøer. Redaksjonens medlemmer omtaler han som robuste og langt fra skyggeredde.

– Men vi holder tett dialog med dem som måtte bli utsatt for slikt. Det er ubehagelig å bli utsatt for trusler, sier han.

Selv om det var Hells Angels som ble satt under lupen denne uken, er det ingen indikasjoner på at det er dem truslene kommer fra. Snarere kommer det trolig fra hold som ifølge Mellingen kan oppleves som overraskende.

– Det som er spesielt i denne saken er at politiet har indikasjoner på at truslene kommer fra et helt annet miljø enn det man skulle tro, sier han.

Utfordrende

Utfra de siste års medieoppslag, mener Skup-leder Heidi Molstad Andresen det er mye som kan tyde på at trusler har blitt et økende problem for norske journalister generelt:

– Truslene oppleves trolig ekstra belastende når de dukker opp i mindre mediehus, som jo til stadighet blir beskyldt for å svikte samfunnsansvaret sitt og bedrive ukritisk patriotisme.Med tanke på nærheten til kildene er hun imponert over at TA kjører løpet videre.

– TA har bevist at de tar oppdraget om å drive uavhengig og kritisk journalistikk på alvor, og da er det selvsagt svært alvorlig at noen forsøker å stoppe avisa med drapstrusler mot den aktuelle journalisten. Det er ikke bare alvorlig for journalisten og avisa, men for hele lokaldemokratiet som sådan. Det er ikke minst alvorlig at truslene også har blitt sendt hjem til journalisten privat, og at de har blitt gjentatt flere ganger, sier Skup-lederen og legger til:

– Det er derfor viktig og veldig, veldig bra at ledelsen i TA tar truslene på alvor og konsekvent anmelder alle sånne forhold, og med det er tydelige på at de ikke lar seg skremme eller diktere.

Proffe

Molstad Andresen mener at profesjonaliteten til kildene er i tillegg til nærheten mellom dem og journalisten en utfordring. For store aviser vil kildene som oftest være mer medievante og kjenne gamet godt.

– Det at det er overraskende miljø kan tyde på at det er et miljø som forventer bedre behandling av lokalavisen og det kan nok sette i gang harme.

Skup-lederen oppfordrer lokaljournalister som opplever trusler og lignende i hverdagen til å kontakte henne slik at problematikken kan settes på agendaen, for eksempel under neste Skup-samling i Tønsberg.

– Det er trolig langt flere lokalavisjournalister som lever med trusler av større og mindre art i hverdagen enn de vi hører om, og det gjør det også til en viktig sak for Skup. Jeg hører gjerne fra journalister som har erfaring med dette, med tanke på å sette temaet på dagsorden på neste Skup-konferanse.

Powered by Labrador CMS