OPPROP: Aftenposten-redaktør Hilde Haugsgjerd og nordiske kolleger går ut med støtte til den engelske avisa The Guardian. Foto: Kathrine Geard
OPPROP: Aftenposten-redaktør Hilde Haugsgjerd og nordiske kolleger går ut med støtte til den engelske avisa The Guardian. Foto: Kathrine Geard

Ber Cameron om å snu

Hilde Haugsgjerd og nordiske redaktørkolleger med felles støtteerklæring til The Guardian.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Sjefredaktørene i de ledende nordiske dagsavisene Aftenposten, Politiken, Dagens Nyheter og Helsingin Sanomat gikk søndag ut med et opprop til Storbritannias statsminister David Cameron. Redaktørene uttrykker dyp bekymring over de britiske myndighetenes behandling av den engelske kvalitetsavisa The Guardian.

– Det er oppsiktsvekkende at journalister i frie medier blir kriminalisert for å gjøre jobben sin. I slike saker er det viktig at vi støtter hverandre, sier Haugsgjerd til egen avis.

Reagerer kraftig

Guardian, som nylig ble tvunget til å ødelegge harddisker med materiale fra varsleren Edward Snowden, setter pris på støtten fra de nordiske kollegene. Oppropet ble også trykket i Guardians søndagsavis Observer.

De fire nordiske avisredaktørene reagerer kraftig på at Guardian i forrige uke ble satt under etterforskning, og at britiske myndigheter har tatt i bruk terrorlovgivningen for å stanse journalistikk basert på lekkasjer fra Snowden. De ber Cameron om å handle for å bøte på dette.

– Dypt urovekkende

I oppropet til Cameron skriver de fire sjefredaktørene blant annet:

«Det er det dypt urovekkende at politiet nå har kunngjort en kriminaletterforskning av The Guardian. Implikasjonen av slike handlinger kan ha forgreninger lang utenfor Storbritannias grenser og undergrave stillingen til den frie presse over hele verden.»

Guardians sjefredaktør Alan Rusbridger sier til Aftenposten at han er takknemlig for støtten fra de nordiske aviskollegaene. Samtidig er han overrasket over britiske mediers passivitet i saken.

– Et internasjonalt press vil kunne få regjeringen til å innse at de i denne saken har passert flere svært viktige grenser, og at dette er blitt lagt merke til langt utenfor vårt lands grenser, sier Rusbridger.

Her kan du lese Guardians omtale av redaktøroppropet.

Dansk initiativ

Det var sjefredaktør Bo Lidegaard i danske Politiken som var initiativtaker.

– Vi som avis tar initiativ og agerer når vi synes situasjonen krever det. I det våre kolleger i The Guardian nå opplever, er det noe helt fundamentalt som står på spill, sier Lidegaard til Aftenposten.

De to øvrige sjefredaktørene bak oppropet er Riikka Venäläinen (Helsingin Sanomat) og Peter Wolodarski (Dagens Nyheter).

Guardian inngår for øvrig et samarbeid med New York Times for å publisere flere av Edward Snowdens lekkasjer, melder NTB. Guardian begrunner avtalen om å gi New York Times tilgang til noen av dokumentene de har fått fra Snowden med det avisa kaller intenst press fra britiske myndigheter.

 

Powered by Labrador CMS