TV 2s team anholdt av russisk politi. Foto: Aage Aune/ Tv 2
TV 2s team anholdt av russisk politi. Foto: Aage Aune/ Tv 2

Vil ha OL-avklaring

Medieorganisasjonene ber om møte med Norges Olympiske komité etter trakassering av norsk tv-team i Russland. 

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

TV 2 journalist Øystein Bogen og fotograf Aage Aune ble sist uke trakassert av russisk politi da de var på reportasjetur i området rundt OL-byen Sotsji.

– Jeg har jobbet i Russland siden 1995 og reist i mange krigssoner, blant annet tidligere Jugoslavia. Men jeg har aldri vært ute for liknende vedvarende trakassering. Vi har hørt at russiske myndigheter bruker slike vulgære metoder mot sine egne medier, men det forbauser meg at de går til slike ytterligheter mot internasjonal presse, fortalte Øystein Bogen på telefon fra Russland mandag.

Bekymringsfulle forhold

Norsk Redaktørforening Norsk Presseforbund og Norsk Journalistlag ber, etter å blitt gjort kjent med denne trakasseringen, om et møte med Norges Olympiske komité.

I et brev til komiteen uttrykker organisasjonene uro knyttet til pressedekningen av det nært forestående OL.

-Når et land utpekes som vertsland for de olympiske leker, bør det følge med noen åpenbare forpliktelser. Pressefrihet er en slik forpliktelse.

Medieorganisasjonene ønsker i møte å få en avklaring på hvordan komiteen bidrar til at pressedekningen skal skje så smidig og fritt som mulig. I tillegg vil de gjerne diskutere om de norske fagmiljøene innen mediebransjen kan bistå i dette arbeidet.

Powered by Labrador CMS