Plukker allmennhetens representanter til PFU

Statsviter Øyvind Østerud og Human-Etisk Forbunds Kristin Mile jakter nye representanter for allmennhetens representanter til Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Publisert Sist oppdatert

Nå i juni utnevnes nye medlemmer til medienes etikkrøkterråd PFU for to nye år. Det er styret i Norsk Presseforbund som formelt oppnevner medlemmene, men representantene fra mediene innstilles av Norsk Journalistlag og Norsk Redaktørforening.

I forrige uke kunne Journalisten fortelle at Anders Opdahl fra NRK og Anne Weider Aasen fra TV 2 blir nye faste redaktørrepresentanter i utvalget. Journalistene blir fast representert av Alf Bjarne Johnsen fra VG og Liv Ekeberg fra Agderposten.

Vararepresentantene blir Alexander Øystå fra Vi Menn, Dagbladets Frode Hansen og Adresseavisens Kirsti Husby fra redaktørene og Martin Riber Sparre fra Dagens Næringsliv, Ellen Ophaug fra Fredriksstad Blad og Gunnar Kagge fra Aftenposten fra journalistene.

Øyvind Østerud.<br>Foto: UiO
Øyvind Østerud.
Foto: UiO

Innstiller overfor Presseforbundet

Nå mangler bare allmennhetens representanter før utvalget er komplett. Men de navnene er ikke riktige klare ennå fordi Presseforbundet venter på noen avklaringer, sier generalsekretær Kjersti Løken Stavrum.

Det må de imidlertid snart bli, ettersom utvalget skal oppnevnes på styremøtet 17. juni.

Tidligere i år endret Presseforbundet rutinen for å oppnevne allmennhetens representanter. Tidligere var det styret direkte som oppnevnte disse medlemmene, men nå er det skapt et miniutvalg som sonderer og innstiller på kandidater.

Kristin Mile.<br>Foto: UiO
Kristin Mile.
Foto: UiO

Foruten Løken Stavrum er det professor Øyvind Østerud i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, generalsekretær Kristin Mile fra Human-Etisk Forbund og Henrik Syse som i dag representerer allmennheten som sitter i det forberedende utvalget.

Generalsekretæren i Presseforbundet sier at hun tok en bred runde for å finne kandidatene til utvalget som innstiller på PFU-medlemmene. UNICEF, LO, NHO, Human-Etisk Forbund og Samarbeidsrådet for tros- og livssynsamfunn var noen av de spurte.

– De ble bedt om å spille inn navn til gruppa, men også til PFU. Det kom inn navn som arbeidsutvalget i Presseforbundet innstilte på overfor styret, som så landet denne gruppa, sier Løken Stavrum.

Powered by Labrador CMS