Årets Bilde er tatt av Paal Audestad.
Årets Bilde er tatt av Paal Audestad.

Dette er Årets Bilde 2013

Paal Audestads skildring av et kjærestepars siste tid sammen er kåret til Årets Bilde 2013. Se alle de premierte bildene.

Bildet “Til døden skiller oss ad” vant kategorien Mennesker/Åpen klasse og ble kåret til selve Årets Bilde 2013 i konkurransen som arrangeres av Pressefotografenes Klubb(PK).

I speilet på kommoden ser vi Ragnhild pleie mannen sin, Håkon Kirkeby Buch (31), på dødsleiet. 

Slik lyder juryens beskrivelse av vinnerbildet:

“Et visuelt requiem. Fremtid og fortid, minner og planer. Drømmer som aldri ble. Gjennom ett enkelt bilde fortelles historien om et felles liv som snart er over. Vi får et innblikk i kjæresteparets siste tid sammen. Kosedyret, innrammede fotografier, lysestakene. Hverdagens scenografi. Et bilde vi ikke blir ferdige med. Det får oss til å reflektere over det alminnelige. Det kunne like gjerne vært oss selv i speilet”.

Paal Audestad (46)har vært frilansfotograf siden tenåra. Først i Arbeiderbladet/Dagsavisen, der han også var ansatt i tre år, siden i VG. I seinere år har han vært tilknyttet Aftenposten og A-magasinet. 

Han har tidligere vunnet flere klasser i Årets Bilde. Blant annet sport feature, portrett og årets reportasje. Dessuten en andreplass i reklamebransjens fotokonkurranse Gullsnitt. 

Rockefot

Men Audestad har kanskje gjort seg vel så bemerket som fast fotograf for Kaizers Orchestra gjennom hele bandets karriere, og som rockefotograf generelt. Han har tatt presse- og coverbilder for band og artister som Dum Dum Boys, Raga Rockers, Backstreet Girls, Sivert Høyem, Skambankt, Janove Ottosen og Oslo Ess.

Samarbeidet med Kaizers har også resultert i to bøker der Audestads bilder er sentrale. I tillegg har han tatt bildene til andre bøker som “Tenk som en rockestjerne”  og  “Krefter: Åtte fortellinger”.

Høy klasse

I Årets Bilde ble det konkurrert i ti ulike bildekategorier. Og Audestad fikk også med seg to tredjepriser. I klassene “Nyhet” og “Nyhet reportasje”, med bilder fra tyfonens Haiyans herjinger på Filippinene. Med det var han også mestvinnende. Frilanseren Thomas Haugersveen plukket ellers både første og tredjepremie i klassen Portrett, mens Richard Sagen fra Adresseavisen tok andrepris Nyhetsreportasje og tredjepris i Dokumentar Innland.

Juryen, som mener prisvinnerne holder høy internasjonal klasse, fant særlig gjennomarbeidede bilder og prosjekter i portrett- og dokumentarkategoriene. Og trekker fram at bildene viser at fotografen tilbringer tid med mennesker, utviser respekt, føler, tenker, ser og vinner tillit.

Linda Bournane Engelberth, frilanser tilknyttet Klassekampen, vant Dokumentar utland, mens VG-fotografen Line Møller ble best i Dokumentar innland.

Video

På videosiden ble det konkurrert i tre klasser og deltakelsen har økt kraftig. Videojuryen valgte likevel å premiere bare to klasser.  Anton Ligaarden, som er fotostudent, vant klassen Årets videoreportasje med “Bud in the forest”, som juryen beskriver som poetisk og stillferdig, med vakre, levende bilder, spennende utsnitt og god bruk av lyd.

I Klassen Årets videodokumentar var det Benjamin Ree og Monica Aaserud fra VGTV som stakk av med seieren med “Hva faen skal jeg stemme”. Dokumentaren følger Tina gjennom to stortingsvalg- fra elev på videregående til tobarnsmor.

Powered by Labrador CMS