Stakk ut blant 100.000 bilder

Vinnerbildet talte til både hodet, hjertet og magen, forklarer juryen i World Press Photo.

 

Fredag ble det kjent at dette bildet er kåret til det beste pressebildet i verdens største fotokonkurranse, World Press Photo. Bildet er tatt av Paul Hansen fra Dagens Nyheter, som virkelig rir på en bølge av suksess om dagen. Sist uke fikk svensken utmerkelsen “årets fotograf” i en annen prestisjetung internasjonal fotokonkurranse, Pictures of the Year International.

 Tre nivåer

Begravelsesfølget beveger seg i en bakgate på Gaza. De sørgende bærer to brødre på to og tre år som dagen før ble drept av en israelsk rakett.

- Det var hundrevis av folk. Alle gråt. Alle ropte. De var sinte og triste. Det var en kakafoni av lyd og følelser. Og der var jeg, løpende rundt og skulle forsøke å formidle alt dette inn i ett femhundredelssekund, sier Paul Hansen til British Journal og Photography (BJP). 

Nettopp det mente juryen han klarte veldig godt. Juryen forteller at bildet faktisk stakk seg ut blant drøyt 100.000 innsendte bilder.

- Jeg har alltid sagt at et bilde skal snakke til både hodet, hjertet og magen..(…) Dette bildet traff oss i juryen på alle tre nivåer, sier juryleder Santiago Lyon, som til daglig er fotosjef i Associated Press.

- Styrken i bildet ligger i kontrasten mellom de voksnes sinne og sorg og barnas uskyld. Det er et bilde jeg ikke vil glemme, sier jurymedlem Mayu Mohanna.

Glad og trist 

Hansen mottok nyheten om prisen med blandede følelser.

- På den ene siden var jeg meget glad selvfølgelig, og meget overrasket og beæret fordi jeg vet hvor høy kvaliteten er. Men jeg var også meget trist. Det er en trist situasjon, sier han til BJP.

I helga er Hansens bilde publisert i medier over hele verden.

Og på Facebook skriver fotografen at han nå forstår hvorfor det kalles ”World” Press Photo.

”Virkningen av denne prisen er forbløffende. Jeg er veldig takknemlig for å kunne fortelle historien om familien Hijazi igjen”.

 Gode dansker

Også flere dansker nådde opp i konkurransen. Den allerede prisbelønte Jan Grarup vant førsteplass i kategorien ”Sports Feature Stories” for en serie om somaliske jenter som risikerer livet for å spille basketball, i et land der kvinner ikke kan drive sport. Serien ble trykket i Politiken. I tillegg tok Politiken-fotograf Jacob Ehrbahn en tredjeplass i kategorien ”Daily Life Singles”, mens andreplass i samme kategori gikk til Søren Bidstrup fra Berlingske. Fotojournaliststudent Marie Hald fikk andrepris i ”People - Observed Portraits Singles” for en serie om en dansk prostituert og mor til tre.  

 

 

Powered by Labrador CMS