Varsler pensjonskamp

Tillitsvalgte i Edda Media varsler kamp mot konsernledelsens vedtak om å utsette innføringen av innskuddspensjon for alle fra 1G.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ifølge loven om obligatorisk tjenestepensjon (OTP) skal alle ansatte få innskuddspensjonen sin beregnet fra 1G (62.892 kroner) fra årsskiftet, men det er åpnet for å bruke overgangsordninger. Dette har ledelsen i Edda Media bestemt å benytte seg av, slik at det først blir innført innskuddspensjon fra 1,5 G innen 31. desember 2008 og 1G innen 31. desember 2010.

Inntil endringene slår inn vil de Edda-ansatte fortsatt få pensjonsinnskuddene sine beregnet fra 2G og oppover til 12G, i tråd med det pensjonssystemet som ble innført i daværende Orkla Media i 2004. Dermed går de ansatte glipp av betydelige pensjonsinnbetalinger de nærmeste årene.

– Dyster realitet

De tillitsvalgte er frustrerte, og hevder at ansatte i Edda Media på kort tid har gått fra å ha en av de beste pensjonsordningene i norske mediebedrifter til å ha en av de dårligste.

«Dette er den dystre realiteten. Ikke nok med at beslutningen fører til at de Edda-ansatte nå har dårligere pensjonsordning enn ansatte i andre norske medieselskaper, men de Edda-ansatte er også forbigått av de ansatte i Orkla. Her ble det innført full opptjening (4 prosent) av tjenestepensjon fra 1G fra årsskiftet, heter det i en kommentar på nettsiden til de tillitsvalgte i Edda.

Tillitsvalgte i daværende Orkla Media gikk i bresjen for å oppnå akseptable betingelser da Orkla-konsernet skulle innføre felles innskudsspensjonsordning for alle norske Orkla-ansatte fra 1. januar 2004. En hovedårsak til at de tillitsvalgte i mediene engasjerte seg så sterkt, var at mange mediebedrifter hadde gode ytelsesordninger. I andre deler av Orkla-konsernet var det mindre gode ordninger.

Skutt i foten

«Nå er situasjonen snudd på hodet i løpet av tre år, ved at Orkla-selskaper som Borregaard, Stabburet og andre har bedre pensjonsordninger enn de ansatte i Edda Media. For mange medieansatte vil nok dette føles som å bli skutt i foten to ganger i løpet av tre år», heter det i en redegjørelse fra de Edda-tillitsvalgte.

Denne saken blir en viktig kampsak for de ansatte når Edda Medias pensjons- og forsikringsråd kommer i arbeid, varsler de tillitsvalgte. I dette rådet er de ansatte representert ved konserntillitsvalgt Kjetil Haanes (NJ), Marianne Østlie (Fellesforbundet), Thor Helge Thorsen (Parat Media) og Jan Erik Skau (Norsk Journalistlag).

For ledelsen sitter Per Suseg (Edda Media), Frode Sagen (Mecom Europe), Karen Langballe (Mediehuset Østfold), Jan Idar Flått (Edda Trykk), Helene Røed Fredriksson (Edda Digital) og Svein Opsahl (Drammens Tidende).

Powered by Labrador CMS