Her og Nå i en tynn tråd

Prosjektgruppe foreslår å legge ned aktualitetsmagasinet.

600.000 nordmenn søker til P1s aktualitetsmagasin Her og Nå på hverdager. Det er en risiko for at de mister den muligheten fra nyttår.

Etter å ha hatt mer eller mindre samme sendeplan i 18 år, ble det torsdag levert en rapport med forslag om hvordan fremtidens P1 skal se ut.

Innstilling, ikke endelig

I rapporten som ble presentert for styringsgruppen torsdag, foreligger to alternativer for sendeflaten Her og Nå hører hjemme i. Det ene forslaget går ut på at Her og Nå legges ned som egen programpost.

– Det er en gruppe som akkurat har levert en innstilling hvor det er flere alternativer, det er ikke riktig av meg å kommentere et enkelt av disse før vi har begynt å behandle det, sier programredaktør Per Arne Kalbakk. Han mener at en eventuell dramatikk ligger i hva NRK velger å gjøre i stedet for å sende Her og Nå.

Prosjektgruppas leder Lars Harald Alstadsæter, toner det hele ned et par hakk. Han mener det ikke er presist å si at programmet foreslås nedlagt, men innrømmer samtidig at forslaget kan leses slik.

Vil opprettholde, ikke avvikle

Etter det Journalisten kjenner til går det aktuelle forslaget ut på at P1 ikke har et aktualitetsmagasin. Snarere spres de typiske Her og Nå-innslagene utover en større sendeflate på flere timer.

- Det er lagt fram to alternativer for denne sendeflaten og det ene er uten et aktualitetsprogram. Styringsgruppa har i dag gjort det klart at de ønsker å beholde beholde et slik program, og at det skal lages fra Tyholt.

Alstadsæter sier det er behov for å gå gjennom sendeplanen til P1, fordi det ikke er gjort etter at Einar Førde lanserte NRK i tre kanaler i 1993.

–  Vi prøver å tilpasse sendeskjemaet til dagens behov. Medievanene har endret seg siden forrige omlegging. Og egentlig er det ikke noe som forsvinner. Det er like mange mennesker som skal lage like mye innhold, sier lederen i prosjektgruppa.

Ifølge Kalbakk skal rapporten være ferdigbehandlet til St. Hans og eventuelle endringer vil være på plass over nyttår.