Etikkredaktør Per Arne Kalbakk og NRK skal skal gå gjennom faktasjekk, kildekritikk og retten til tilsvar, før det tas beslutning om å sende «The Magnitsky Act – Behind The Scenes». Foto: Glenn Slydal Johansen
Etikkredaktør Per Arne Kalbakk og NRK skal skal gå gjennom faktasjekk, kildekritikk og retten til tilsvar, før det tas beslutning om å sende «The Magnitsky Act – Behind The Scenes». Foto: Glenn Slydal Johansen

NRK har kjøpt rettighetene til omstridt dokumentar - men usikkert om den blir sendt

Kortfilmfestivalen i Grimstad tok den russiske filmen av plakaten etter å ha blitt truet med søksmål.

Publisert Sist oppdatert
NRK har kjøpt rettighetene til å vise den omstridte dokumentarfilmen «The Magnitsky Act – Behind The Scenes». I forrige måned tok kortfilmfestivalen i Grimstad den russiske filmen av plakaten etter å ha blitt truet med søksmål dersom de viste den.
 
Statskanalens etikkredaktør Per Arne Kalbakk sier til Klassekampen at de kjøpte rettighetene til filmen en god stund før den var ferdig, men at de ikke har bestemt seg for om de kommer til å vise den. Det er sjelden NRK ikke viser filmer som allerede er innkjøpt.
 
– Det skjer kanskje en håndfull ganger hvert år. Da handler det om at filmen ikke oppfyller kvalitetsmessige krav, sier Kalbakk.
 
Kringkasteren skal gå gjennom faktasjekk, kildekritikk og retten til tilsvar sammen med produsent Piraya Film over sommeren. Tv-kanalen skal bestemme seg for om filmen skal vises eller ei i månedsskiftet august/september.
 
«The Magnitsky Act» er regissert av Andrej Nekrasov. Den inneholder kontroversielle påstander om korrupsjonsvarsleren Sergej Magnitskij og den amerikanske milliardæren Bill Browder.
 
Sammen med enken etter Magnitskij og hans mor, hevder Bowder at filmen er ærekrenkende for ham og varsleren som døde i fangenskap i 2009 etter å ha anklaget det russiske innenriksdepartementet for korrupsjon.
 
– Vi frykter ikke søksmål når vi skal gjøre vår vurdering. Om vi kommer fram til at filmen holder mål journalistisk og presseetisk, kommer vi til å stå for å vise den, sier etikkredaktør Kalbakk.
Powered by Labrador CMS