Deskene samles og Morgennytt forsvinner fra høsten. Foto: Birgit Dannenberg
Deskene samles og Morgennytt forsvinner fra høsten. Foto: Birgit Dannenberg

Tiden ute for Morgennytt

Og oppdateringsdeskene i NRK Nyheter samles til én.

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

For en måned siden fortalte Journalisten at NRK vurderte å legge ned sitt nyhetstilbud for TV om morgenen, altså Morgennytt. Det er tredje gang rikskringkastingen kutter tilbudet.

- Vi sender programmet ut sesongen, og så starter vi opp med noe annet fra høsten, sier nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk til Journalisten.

Om det blir Derrick, Jessica Fletcher eller radio på TV, er ikke avklart. Kalbakk sier at erfaringene fra å sende P2s Politisk kvarter to ganger gjennom Morgennytts sendinger har fungert veldig bra. NRK har lenge sendt Dagsnytt atten på NRK2 på ettermiddagene.

Samler deskene

Ambisjonene er å tilby nyheter på TV og å bygge et nytt tilbud gjennom etableringen av en digital oppdateringsdesk. Kalbakk sier at med færre folk klarer ikke nyhetsavdelingen i dag å forplikte seg til å produsere en bestemt mengde innhold.

Bakgrunnen for avgjørelsen er krav til NRK om å kutte kostnadene med 150 millioner kroner innen utgangen av året. Dette har medført en bemanningsreduksjon med 38 årsverk. Kalbakk sier at avgjørelsen om å avvikle Morgennytt, avvikle nyhetssenteret og å slå dette sammen med oppdateringsdeskene for nett, radio og TV fører til at bemanningskuttene lar seg gjennomføre. 

- Vi samler fire desker til én som skal ha som hovedoppdrag å leverende levende bilder på tvers av plattformene. Det blir mer web-TV. Vi bruker den enden til å utvide tilbudet på TV, mobil og nett.

Flermedialt

Målet er å på sikt bygge et tilbud med levende bilder og hurtige oppdateringer som gir publikum opplevelser på linje med de NRK så langt har hatt, samtidig som produksjonen er bedre tilpasset bruken gjennom døgnet.

De mellom 15 og 22 årsverkene som skal jobbe på desken i normal arbeidstid, skal være flerfunksjonelle. Det handler ifølge nyhetsdirektøren om å forme deskmedarbeidere som alle skal kunne klippe enkle videoinnslag.

Nyhetsdøgnet i NRK har størst tyngde fra fem om morgenen til midnatt. Etter det er det nattbemanningen i Dagsnytt som sørger for oppdateringer. Disse skal jobbe flermedialt og mellom bulletinen-sendingene skal de kunne publisere innhold til nettsiden.

Reelle kutt

Klubbleder Turi Grønbech i Dagsnytt forteller til Journalisten at hennes medlemmer nå i hovedsak jobber for radio om natten, men om det er store ting som skjer - eller de har tid, publiseres det også til nett.

Hun sier det er for tidlig å si noe om hva endringene innbærer og venter til skissene er klare om noen uker.

- Vi er glade for at ledelsen gjør et valg og nå tar ned ambisjonene på enkelte områder. Og når Morgennytt avvikles, er vi fornøyd med at beredskapen holdes i hevd gjennom en slik livedesk, sier klubbleder Gaute Zakariassen i sentralredaksjonen. Han understreker at det er uklart hvordan dette vil fungere.

Likevel, sier han, er det gledelig at ledelsen ikke bare har tatt frem ostehøvelen, men faktisk har gjennomført reelle kutt.

- Dette er å peke i en retning som er uansett viktig å gå for digital oppdatering, slår nyhetsdirektør Kalbakk fast.

Powered by Labrador CMS