Per Arne Kalbakk 2014 Foto: Birgit Dannenberg
Per Arne Kalbakk 2014 Foto: Birgit Dannenberg

Per Arne Kalbakk slutter som nyhetsdirektør i NRK

Går til nyopprettet stilling som etikkredaktør i allmennkringkasteren. Nå skal alle redaktører og journalister på etikkkurs, lover han.

Publisert Sist oppdatert

(Saken er oppdatert med kommentarer fra Kalbakk)

Det er ansatte i NRK meddelt i en epost onsdag formiddag.

– Jeg har naturligvis hele tiden hatt tett og konstruktiv dialog med Thor Gjermund Eriksen om status for Nyhetsdivisjonen. Nå mente han det var på tide med et direktørskifte, og har parallelt skissert en stilling som er faglig utfordrende for meg, sier Per Arne Kalbakk til NRK.

Kalbakk har sittet som direktør i NRKs toppledelse i sju år. De siste årene som nyhetsdirektør, og før det programdirektør i Marienlystdivisjonen. 

I sin nye jobb som etikkredaktør skal han ifølge NRK «utvikle redaktørmøtet med tyngde på redaksjonell etikk, samt å utarbeide og gjennomføre et faglig opplegg for alle NRKs journalister med jevne mellomrom». Kalbakk skal rapportere direkte til kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Tenkt på lenge

Kringkastingssjefen sier til eget nettsted at han har tenkt på den nyopprettede stillingen i lang tid.

– Det er en jobb som er avhengig av den rette personen, og det mener jeg Per Arne er. Han har erfaringen og kompetansen til å løfte det etiske nivået i NRK. Redaksjonell etikk er grunnmuren for å bygge den tilliten vi lever av, det er en absolutt fundamental forutsetning for NRK. Jeg ser frem til et fortsatt godt og tett samarbeid med Per Arne fremover, sier Eriksen til NRK.

Ifølge den interne eposten som ble sendt ut i formiddag ble Kalbakk bedt om å bytte jobb.

En stilling som er faglig utfordrende og spennende for meg

– Thor Gjermund mener nå det er på tide med et direktørskifte, samtidig som han parallelt har skissert en stilling som er faglig utfordrende og spennende for meg, skriver Kalbakk i eposten.

Stillingen som nyhetsdirekør skal nå lyses ut. Kalbakk fungerer i stillingen inntil en erstatter er på plass.

I linjen under Kalbakk i Nyhetsdivisjonen finner vi redaktørene Stein Bjørntegård som er sjef for Publisering, Alexandra Beverfjord som er sjef for Reportasje, Kyrre Nakkim som er sjef for magasin og debatt samt Åse Rigmor Westrum som er ansvarlig for Produksjon og utvikling.

Alle på kurs

Kalbakk sier til Journalisten at han har flere planer for å bidra til å heve NRKs etiske standard.

– Det handler om mange ting. En viktig konkret ting er at jeg får ansvaret for å lage et opplagg for kursing i redaksjonell etikk av samtlige 1.600 redaksjonelt ansatte. Det vil skje etter modell av BBC, som gjorde noe tilsvarende for to-tre år siden.

– Hva er stikkordene for et slikt kurs?

– Det er litt tidlig å si, men for meg vil kursing av journalister i etikk handle om å jobbe med konkrete saker. I tillegg skal jeg bistå med råd til redaktører og journalister i løpende enkeltsaker. Der har jeg etter hvert opparbeidet meg erfaring og forhåpentligvis kompetanse. Dessuten skal jeg være en stemme for NRK utad på et utrolig viktig område.

– Enorm tabbe

Det var en enorm tabbe, en smell og en vekker

– Hva sier du til de som måtte være kritisk til at du skal sette standarden for etikk i NRK, når du måtte tåle refs fra den forrige NRK-sjefen for romkvinnesaken?

– Det var en enorm tabbe, en smell og en vekker som NRK og  jeg lærte veldig mye av. Blant annet at NRK ikke hadde tydelige og gode nok rutiner for arbeidet med presseetikk i den daværende nyhetsavdelingen. Vi opprettet en ny organisasjon med tydeligere redaktøransvar og mer tilstedeværende redaktører i det løpende arbeidet med etikken. Nyhetsdivisjonen har gått fra seks fellelser i Pressens Faglige Utvalg på sju måneder i 2012 og 2013, til 1 i perioden fra januar 2013 til dags dato. Det viser at det har skjedd en positiv utvikling. 

Powered by Labrador CMS