Selv om Norske Skog skulle gå konkurs vil rotasjonen neppe gå tom for papir. Foto: Birgit Dannenberg
Selv om Norske Skog skulle gå konkurs vil rotasjonen neppe gå tom for papir. Foto: Birgit Dannenberg

Den største leverandøren av avispapir er i krise

Mediebransjen tar for gitt av Norske Skog får orden på rotet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Avispapir er kanskje ikke så lukrativt som det en gang var, men det koster noen hundre millioner kroner å kjøpe avispapiret som skal til for å trykke det samlede nasjonale opplaget, minus det fargede avispapiret.

Norske Skog har slitt med å restrukturere stor gjeld, som er spredt på mange kreditorer. Mandag meldte Dagens Næringsliv at selskapet har misligholdt rentebetalingen på et lån og at konkurs kan være en realitet om ikke lang tid.

Konsernet er en av normalt tre leverandører av avispapir til norsk mediebransje. Altså det vanlige hvite papiret. Og selskapet er normalt den største av de tre. Ifølge daglig leder Bjørn Wisted i Papirkjøp AS kan selskapet stå for rundt halvparten av avispapiret som går gjennom norske trykkpresser. 

Etterspørselen etter avispapir faller, både som følge av opplagsnedgang og som en konsekvens av at papiravisene blir tynnere. I toppåret 1998 kjøpte Papirkjøp 192.000 tonn avispapir for å dekke behovene i det norske markedet. I inneværende år er det forhandlet om 72.000 tonn. 

Prisen på dette forhandles det om en til to ganger i året, hvor mye vil Wisted ikke ut med, men ser vi til andre europeiske markeder vil den samlede prisen beløpe seg til rundt 320 millioner kroner i året.

– Vi vet ikke særlig mer enn det som fremkommer i offentligheten, sier Wisted og synes uansett ikke særlig bekymret.

Det gjør heller ikke styreleder Per Axel Koch. Han regner med at Norske Skog finner en løsning og kommer seg ut av problemet. 

– Vi har gjort en vurdering av at Norske Skog har vært en god leverandør. Vi mener de nok finner ut av det denne gangen også, men det er klart at det ville vært bedre ikke å hatt usikkerheten. 

Koch sier at han heller ikke frykter for at trykkeriene skal gå tom for papir, siden det finnes flere andre leverandører på grunn av overproduksjon.

– Derfor er prisen relativt lav.

Powered by Labrador CMS