Rådsleder Per Edgar Kokkvold (til høyre) med kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen ved sin side. Foto: Glenn Slydal Johansen
Rådsleder Per Edgar Kokkvold (til høyre) med kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen ved sin side. Foto: Glenn Slydal Johansen

Terrordekning, amerikansk presidentvalg og Brexit i Kringkastings=rådet

Rådet skal drøfte NRKs timelange ekstrasendinger fra terrorangrep i Paris, Brussel, Nice, München og Istanbul.

Publisert Sist oppdatert

Hvor ofte skal NRK bryte sine flater for å fylle sendingen med dekningen av terrordekningen? Det får Kringkastingsrådet i oppgave å drøfte under neste møte, torsdag 1. september.

Mastodont-journalistikk

Det er to personer som har klaget inn NRKs dekning av angrepet i Nice for å ha gått «helt av skaftet» med sendinger i time etter time på radio. Den tidligere journalisten, redaktøren og informasjonssjefen Egil Wettre-Johnsen beskriver radiosendingen som gjentagelser, langhalm og represier av tidligere intervjuer og innslag.

– En form for (nesten) stillestående mastodont-journalistikk der nyhetsprogresjonen er relativt begrenset, skriver Wettre-Johnsen i klaget, og spør hvorfor lytterne blant annet frarøves distriktssendingen.

Rådsleder Per Edgar Kokkvold har tatt klagen på alvor og altså satt drøfting av terrordekning som ett av hovedtemaene under neste møte. Hvilke vurderinger NRK gjør om dekningen av et økende antall terroraksjoner er medieprofessor Jostein Gripsrud og nyhetsdirektør Alexandra Beverfjor invitert for å innlede om.

USA-valgkamp

Rådet vil også drøfte dekningen av den amerikanske presidentvalgkampen. Skribent og debattant Jan Arild Snoen og NRKs utenrikssjef Knut Magnus Berge vil innlede om hvordan amerikansk politikk dekkes i norske medier og hvordan NRK har lagt opp dekningen fram til valget 8. november.

Også på dekningen av USA-valget har rådet mottatt klage.

Brexit-dekning

Fra klagebunken drøftes også klager på Brexit-dekningen som en seer karakteriserer som ensidig og tendensiøst.

– Flertallet, en gjeng med tullinger, hadde tydeligvis så liten kunnskap og forstand at de ikke visste sitt eget beste! Derimot hadde ekspertene og kommentatorene i NRK den nødvendige kompetanse og forstand til å uttale seg, skriver klager Arne Tufteland, som avrunder med at allmennkringkasteren må skjerpe seg kraftig.

Andre klager knytter seg til at en seer mener NRK ikke har dekket Hemsedal-saken objektivt og en annen mener det er ille at mange må kaste FM-radioen når nettet slukkes til fordel for DAB-distribusjonen neste år.

Møtet streames av NRK og overføres på Journalisten.no fra klokken 9 torsdag 1. september.

Powered by Labrador CMS