NP-general Per Edgar Kokkvold. Foto: Kathrine Geard
Etikkoppvask i NRK
Rekordmange klager til PFU i fjor, nå er det faktasjekken flest stryker på.
Mens Pressens Faglige Utvalg i 2011 behandlet 339 klager, steg tallet til 374 i 2012. Antall innkomne klager forandret seg lite, fra 354 i 2011 til 355 i fjor.
Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund forklarer det høye antallet med at de har oppnådd minnelige ordninger i flere saker. Ved en minnelig ordning løser klager og det innklagede mediet saken utenfor PFU.
– Dette ser vi som en fordel, sier Kokkvold.
Som i fjor mener han at det høye klageantallet henger sammen med at mediene er blitt flinkere til å informere leserne om at de kan henvende seg til PFU.
Etikkmøte i NRK
I fjor som i forfjor, er det NRK som har fått flest klager og er felt flest ganger. 47 klaget på NRK i 2012, 42 i 2011. I de fleste klagene har rikskringkasteren gått fri etter forenklet behandling. NRK ble felt for brudd i åtte saker, og fikk kritikk i to.
– Dette er så høye tall at hvis jeg hadde vært kringkastingssjef ville jeg gått grundig inn og sjekket dette. Det vet jeg at de nå skal gjøre, sier Kokkvold og forteller at han skal møte alle avdelingslederne i NRK torsdag og snakke om de sakene NRK hadde i fjor, samt noen fra 2011.
Fra torsdag 17. til lørdag 19. januar har NRK sin årlige redaksjonssjefsamling på Rica Hell Hotel, og der er NRKs presseetikk en av de store sakene som skal diskuteres.
– Vi skal se om det er noe å lære av fellelsene, og det mener jeg at det er, sier Kokkvold.
VG et forbilde
Programdirektør Per Arne Kalbakk i NRK forklarer det høye antallet klager med at PFU er blitt mer kjent, og at det har blitt enklere å klage etter at organet laget et klageskjema. Han er ikke fornøyd med at rikskringkasteren ligger på toppen i antall fellelser.
– Dette er noe vi tar på alvor, vi må bli bedre på presseetikk. Spesielt er vi bekymret for punkt 3.2 og 4.14. Derfor har vi bestemt oss for å jobbe spesielt med de punktene framover, og ha som mål å ikke bli felt på disse i 2013.
Kalbakk trekker så fram VG som et forbilde for NRK.
– De har alltid etikken tydelig med seg i hverdagen, fra planlegging til publisering av saker og løpende evaluering i redaksjonen. På dette området kan vi helt klart lære av VG.
På 2.plass i år ligger Aftenposten med 31 klager, mot 16 klager i 2011. Dagbladet er på 3.plass, og har hatt nedgang i antall klager. I 2012 hadde de 27, mens det i 2011 var 32 som klaget inn Dagbladet.
3.2 på fellingstoppen
Punktet om kildekritikk og kontroll av opplysninger i Vær Varsom-plakaten står øverst i bruddstatistikken for 2012. Det har økt fra 16 brudd i 2011 til 26, det høyeste noensinne.
Les hele Vær Varsom-plakaten
Generalsekretæren forteller at de fleste bruddene skyldes at journalistene ikke har vært grundige nok i sjekking og dobbeltsjekking av fakta. Det har aldri før vært så mange brudd på dette punktet i løpet av ett år.
– De fleste bruddene her er unødvendige. Kravet til korrekthet står sentralt i all journalistikk.
Nå vil Kokkvold se nærmere på akkurat disse bruddene.
– Dette punktet har en sammenheng med 4.14. Hvis man er nøye på det, vil man unngå fellelse på punkt 3.2. Normalt er det hvertfall en sammenheng mellom dem.
Imøtegåelse øker troverdighet
Vanligvis har punkt 4.14, om retten til samtidig imøtegåelse vært på klagetoppen. Selv etter at generalsekretæren i februar 2011 laget en veiledning for hvordan journalistene kunne unngå brudd på dette punktet, tronet det på toppen av bruddstatistikken samme år.
Men i fjor gikk antall fellelser på dette punktet ned fra 26 brudd i 2011, til 21 i fjor.
– Det er hvertfall en liten seier etter at dette punktet år etter år har toppet statistikken. Jeg har i mange år vært fortvilet over at man ikke klarer å få orden på dette, sier Kokkvold.
Han håper nå at antall brudd på imøtegåelsesretten fortsetter å gå ned.
– Det er viktig å være nøye med å konfrontere den som angripes med angrepene, for det bidrar til å styrke medienes troverdighet og tilliten folk har til dem.
På 3.plass i bruddstatistikken er punkt 4.1 om saklighet og omtanke i innhold og presentasjon. Her er det ti brudd, samme antall som i 2011.
Se PFUs Hovedstatistikk for 2012 (pdf)
Se Bruddstatistikken for 2012 (pdf)
Se oversikt over innklagede redaksjoner og utfall av klager for 2012 (excel)