Mener Intrafish bryter VVP

Eksklusivitetavtale hindrer andre medier.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mandag fortalte Bergens Tidende om Undercurrent News som hadde booket fly og hotell for å dekke Sjømatkonferansen i Bergen denne uken. Men før konferansen fant sted, fikk redaksjonen beskjed om at en eksklusivitetsavtale med NHST-eide IntraFish, eksluderte andre engelskspråklige sjømatmedier.

Redaktør Tom Seaman i Undercurrent News sier til BT at han er skuffet over at dette har skjedd.

– Spesielt når dette skjer i et land som Norge, som verdsetter ytringsfriheten så høyt.

Brudd

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund sier det ikke er noe galt i å inngå eksklusivitetsavtaler, men når det hindrer andre medier i å bedrive nyhetsformidling, er det brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 1.3.

«Pressen skal verne om ytringsfriheten, trykkefriheten og offentlighetsprinsippet. Den kan ikke gi etter for press fra noen som vil hindre åpen debatt, fri informasjonsformidling og fri adgang til kildene. Avtaler om eksklusiv formidling av arrangementer skal ikke være til hinder for fri nyhetsformidling.»

- Ja, dette er nesten uansett hvordan du leser det brudd på 1.3. Man kan ikke la være å gi opplysninger til andre medier som ber om dette, sier Kokkvold til Journalisten.

Kan komme inn

Til Bergens Tidende sier administrerende direktør Jørgen L. Lund i North Atlantic Seafood Forum at det ikke er snakk om Undercurrent News er ekskludert, men at de ikke er akkreditert. Journalisten er velkomne på arrangementet om de selv velger å kjøpe billetter.

Når BT viser til at journalistene var akkreditert, men at denne var trukket tilbake, svarer Lund med å si at han ikke kjenner til detaljene – selv om han selv har sendt dem epost hvor har forteller de ikke får komme fordi IntraFish har eksklusivitet.

Uheldig

Publisher Pål Korneliussen i IntraFish sier til Journalisten at det aldri har vært deres hensikt å begrense andre mediers tilgang til konferansen. Snarere ønsker han som mediepartner at den skal omtales mest mulig. Samtidig vil han som redaktør at hans medium skal være først ute med sakene.

– Det har aldri vært vårt mål å stenge noen ute. Og så har vi denne situasjonen. Når det er sagt er ingen nektet adgang, men de er nektet akkreditering, sier Korneliussen.

Han forteller at han de siste to dagene har vært på konferansen og forteller at det har vært flere medier til stede.

Omdømme

Korneliussen understreker at IntraFish uansett ikke har hatt noe med akkrediteringene å gjøre.

– Men selv om dere ikke har det, så kan det neppe være heldig for omdømmet deres hvis avtalen dere har inngått som mediepartner hindrer akkrediteringer?

– Nei, selvfølgelig er det ikke det. Vi ønsker ikke å fremstå som om vi jobber mot det. Dette kan vi lære av, slik er det å være i pressens søkelys. Vi forutså ikke dette i vår avtale.

Korneliussen forteller at selv om det kanskje ikke er vanlig i Norge, har fiskeripublikasjonen ved flere anledninger i utlandet nektet adgang til konferanser på grunn av andre mediers eksklusivitetsavtale.

Tom Seaman er tidligere medarbeider i IntraFish. Det foreligger en tvist mellom de to partene.

Powered by Labrador CMS