Svensk redaktør leste ABBs manifest, stengte nettdebatten

– Jeg ble opprørt da jeg kjente igjen hans tankegang fra vår egen nettdebatt.

I svenske Journalisten forteller Värmlands Folkblads sjefredaktør Peter Franke om da han etter terrorsiktede Anders Behring Breiviks terrorangrep mot Norge leste massemorderens manifest. Franke brukte helgen til å lese manifesten og kjente igjen den terrorsiktedes mind-set i avisens egen nettdebatt.

Stengte umiddelbart

– Brevik hadde til og med lest andre svenske avisers nettsider og fikk næring for sine ideer fra kommentarfeltene. Mandagen etter massakren stengte vi debattfeltet, sier Franke til svenske Journalisten.

Franke forklarer at noen av leserne ble sinte, men at de var trollene i debatten. Disse sammenlignet redaktøren med Stalin og Kim Jong Il. Men også ros og klapp på skuldrene har han fått fra leserne etter at debatten ble stengt, noe trafikken beviser.

Trafikken øker

For etter at trollene forsvant, har trafikken holdt på de 65.000 unike brukerne i uken. Faktisk har det vært slik at trafikken ofte er opp mot 70.000 unike i uken.

Og ennå er debatten stengt, selv om det ikke blir for alltid.

– Men da skal vi i redaksjonen kunne identifisere den som kommenterer. Vi må forsikre oss om at personen eksisterer, slik vi gjør med innsendere av leserbrev.

Powered by Labrador CMS