AVSLUTTET: Høyre-leder Erna Solberg trakk ut ørepluggene da hun mente intervjuet med NRK-reporter Peter Svaar var ferdig. Foto: NRK/nrk.no
AVSLUTTET: Høyre-leder Erna Solberg trakk ut ørepluggene da hun mente intervjuet med NRK-reporter Peter Svaar var ferdig. Foto: NRK/nrk.no

Mener Svaar kom best ut

Mediekommentator Sven Egil Omdal mener journalister må svare politikeres medietrening med standhaftighet. 

Mandag hadde Dagsrevyen en reportasje om at en masteroppgave fra Norges Handelshøyskole konkluderer med at formuesskatten ikke rammer bedrifter. 

Trakk ut ørepluggene

Tre minutter inn i reportasjen får Høyre-leder Erna Solberg kommentere oppgaven. I et intervju som er gjort på opptak sier Solberg at utvalget oppgaven tar for seg er for snever. 

– Mener du at utvalget påvirker resultatet, og i så fall på hvilken måte, spør NRKs journalist Peter Svaar.

– Når man velger vekk mange bedrifter når man går ned i utvalget om likviditet, ja så påvirker det også fordi mange bedrifter ikke er med… svarer Solberg.

– På hvilken måte. Hvilket belegg har du for det, avbryter reporteren.

– Unnskyld jeg hører ikke. Beklager. Du snakker for lavt. Og jeg kan ikke gå inn i alle detaljene. Jeg har sagt hva jeg har å kommentere til dette. Så nå er vi ferdig, sier Solberg, og trekker ut øreproppene mens Svaar gjentar spørsmålet.

Innslaget vakte reaksjoner på Twitter mandag kveld. En av dem var fra Solberg selv, som skrev at NRKs klipping tok vekk svarene. 

– Medietrening

– Dette er jobben vår, å stille relevante spørsmål. Det er journalistens oppgave å få svar på de spørsmål som journalisten har prioritert, sier mediekommentator Sven Egil Omdal.

I en melding på Facebook tirsdag la han ut en melding hvor han skriver at Erna Solbergs handling følger «medietreningens 1-2-3».

Overfor Journalisten utdyper Omdal at han mener Svaar holder fast på spørsmålet fordi han ikke får et tilfredsstillende svar.

– Spørsmålet var om hun mener at et annet utvalg ville gitt et annet resultat. Hun går rundt det spørsmålet, og han holder fast på det. Da reagerer hun med irritasjon, sier Omdal.

– Svaar best ut

Han mener slik standhaftighet fra journalister er måten journalister må svare politikernes medietrening med.

– Svaar er helt rolig og gjentar bare spørsmålet om dette ene poenget fordi han ikke fikk et fullgodt svar. Dermed gjør han det som er journalistens oppgave. 

– Det er hvert fall ikke Svaar som kommer dårlig ut, konkluderer Omdal, som presiserer at han kun har sett råteipen, og ikke Dagsrevyens innslag. 

Pågående

Mediekommentatoren sier publikums sympati ofte havner på intervjuobjektets side i revolverintervju. 

– Folk misliker ofte pågående journalistikk. Men det er ikke noe argument for ikke å gjøre det. Selv om situasjonen er ubehagelig er det grunn til å være pågående.