PFU ledes av Alf Bjarne Johnsen. Foto: Birgit Dannenberg

4 medier risikerer PFU-smekk for samme bedriftsbladsak

Hvor godt må redaktørstyrte medier merke stoff fra nettsteder som ikke følger Redaktørplakaten? Se PFU direkte nå!

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

 

Det er et spørsmål som Pressens faglige utvalg (PFU) må svare på tirsdag. De har fått en parallell klage mot NRK, Adresseavisen, Teknisk Ukeblad og Forskning.no for å ha publisert samme artikkel fra et forskningsnettsted. Miljøorganisasjonen Bellona har klaget inn mediene for å ha gjengitt en sak fra Gemini.no, som er bedriftsblad for NTNU og SINTEF.

Utveksling

Et av spørsmålene Bellona reiser er om det er godt nok å bare angi i byline at artikkelinnholdet kommer fra et nettsted som ikke er underlagt Redaktørplakaten. Alle de fire mediene er klaget inn for ukritisk å ha formidlet PR-stoff, og dermed brutt Tekstreklameplakaten og Vær Varsom-plakaten.

Det var i september at den opprinnelige Gemini-saken ble gjenpulibsert i de andre mediene med ulik merking. NRK merket ifølge forhåndsomtalen fra PFU ikke tydelig at det var eksternt stoff. Forskning.no merket artikkelen «Fra NTNU», og fulgte opp med egen sak. Klager mener likevel artikkelen framstår som forfattet av en uavhengig redaksjon. Teknisk Ukeblad og Adresseavisen skrev også at journalisten var fra Gemini, men klager mener merkingen ikke er god nok.

Alle mediene avviser klagen. NRK begrunner det med at saken er hentet fra forskning.no, som allmennkringkasteren har utvekslingsavtale med. Forskning.no igjen svarer at Gemini-artikkelen har gått gjennom en redaksjonell vurdering, og viser til oppfølgingssaken. Nettstedet mener også merkingen er tilstrekkelig. Teknisk Ukeblad svarer at de aksepterer stoff fra NTNU fordi det har høy faglig relevans for leserne. Adressa mener det er nok at det stod «Gemini» i bylinen.

Nødlanding

Også på etikkrøkternes bord tirsdag er nødlandingen på Gardermoen som NRK sendte direkte fra i august. Det er en vanlig seer som har klaget inn programmet for å skape frykt og usikkerhet i befolkningen og pårørende. Seeren mener også sendingen ligner mer underholdning enn informasjon.

NRK avviser klagen med begrunnelsen at mediene har en plikt til å informere i slike situasjoner. Allmennkringkasteren hevder bildene av tekniske årsaker var forsinket med mellom 10 og 30 sekunder. NRK forsvarerer seg også med at de som ikke ønsker informasjonen kan velge å bytte kanal eller skru av TV-en.

Les også: Nødlanding i Kringkastingsrådet

Nettserie

Hennes & Mauritz har klaget inn Aftenposten for å ha blitt nevnt i nett-TV-serien «Sweatshop». Programserien følger tre norske ungdommer i møte med arbeidere ved klesfabrikker i Kambodsja. H&M reiser kritikk på flere punkter både mot produksjonen, innholdet og oppfølgingen av serien. Klesprodusenten mener den ikke har fått tilstrekkelig mulighet til å imøtegå påstander og er kritisk til at serien er kommet i stand etter en ide av Framtiden i våre hender (FIVH).

Aftenposten avviser klagen og viser blant annet til at de har hatt full redaksjonell kontroll over innholdet og har informert om FIVHs rolle. Avisen mener også kleskjeden har fått mulighet til å svare for seg. Aftenposten svarer at programserien handler om ungdommers møte med fabrikkarbeidere, og ikke om bestemte klesprodusenter.

Les også: Ny anklage mot Aftenposten

Journalisten sender direkte fra PFU fra rundt klokken 9.30.

Powered by Labrador CMS