Per Sandbergs datter har klaget inn flere artikler Fiskeribladet skrev om faren og hans kjæreste Bahareh Letnes, til PFU. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Per Sandbergs datter har klaget inn flere artikler Fiskeribladet skrev om faren og hans kjæreste Bahareh Letnes, til PFU. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Fiskeribladet ønsket å komme til minnelig ordning med klager

Men «førstesidebeklagelse» var ikke aktuelt.

Publisert Sist oppdatert

Per Sandbergs datter, Charlotte K. Sandberg, har klaget inn flere nyhetsartikler og en lederartikkel i Fiskeribladet til Pressens Faglige Utvalg. Artiklene problematiserer at den daværende fiskeriministeren angivelig skulle være samboer med norsk-iranske Bahareh Letnes.

Første artikkel ble publisert fredag 3. august. «Bor sammen i regjeringsleilighet: - Banalt og naivt» var tittel - og videre viste Fiskeribladet til at bladet har «[f]lere sikre kilder» som bekrefter opplysningen.

Denne artikkelen er klaget inn. Klaget inn er også artikkelen «Sandberg sendte melding på natten. PST anbefaler å anmelde statsråden». En NTB-versjon av denne nyheten ble også publisert av Journalisten.

I klagen trekkes det også fram en lederartikkel med tittel: «Er Sandberg egnet som statsråd?» Denne lederen følges opp med en rettelse, hvor Fiskeribladet beklager at det i teksten sto at Sandberg var på tur med «iranere og kjæresten Bahareh Letnes», da det riktige var at han var på tur med Letnes og Frp-politikere.

Slik klager ser det, har Fiskeribladet brukt kilder ukritisk og spredt «masse løgner om min far og vår familie». Det vises til en rekke punkter i Vær varsom-plakaten: 1.2, 1.4, 2.2, 2.3, 3.2, 4.1, 4.3, 4.13, 4.17.

«Fiskeribladet ønsker ikke kommentere bruk av våre kilder, men det er viktig å påpeke at vi i alle våre artikler har brukt flere kilder og har etter gått påstander fra kilder og fått bekreftelser på at påstandene var riktige», skriver Fiskeribladet i sitt tilsvar.

Videre:

«Klager har etter vår mening heller ikke kunnet dokumentere at vi har spredd løgner og usannheter. Fiskeribladet har heller ikke opptrådd uetisk, slik klager påstår.»

Charlotte K. Sandberg skriver at hun ønsker en vurdering av blant annet om det er presseetisk akseptabelt å «printe nyhetssaker med løgn», og å ta «’ingen kommentar’ eller forsinket svar fra involverte parter, som en bekreftelse på at deres saker stemmer».

Fiskeribladet ønsket å komme til en minnelig ordning med klager, men skriver at hennes krav til «en førstesidebeklagelse» med en lang rekke innrømmelser, var uaktuelt.

Saken blir behandlet i PFU onsdag. Behandlingen vil bli strømmet her på Journalisten.

Powered by Labrador CMS