Årsaken til rumpefeiden på Sørlandet. Foto: Jimmie Neiiendam
Årsaken til rumpefeiden på Sørlandet. Foto: Jimmie Neiiendam

Redaktør tatt med buksa nede

Misforsto blotting på sørlandshotell. Rumpefeide kan ende opp i Pressens Faglige Utvalg.

Bakgrunnen for striden minner om en norsk Fawlty Towers-variant. Også denne historien handler nemlig om et hotell i særklasse. Ledelsen har nå stilt ut både den omstridte rumpa og den tilhørende avisomtalen i egne lokaler, slik at gjestene kan sette seg nærmere inn i de nakne fakta.

Det hele startet under en lokal Husker du-kveld på Paulsens Hotell i Lyngdal nylig, med 60-70 gjester til stede. Hotellet har et spesielt konsept, basert på gammel stil når det gjelder drift, interiør og meny. Vertskapet satser aktivt på å underholde sine gjester i form av ulike påfunn. Muligens noe inspirert av John Cleeses legendariske hotellvert kan de finne på å be gjestene om å drikke mer og snakke mindre, dekke bordene selv eller ta oppvasken.

Trakk ned buksa

Utpå Husker du-kvelden besteg hotellsjef Bent Sandvand et av bordene, trakk ned buksa og viste fram rumpa. Det vil si, slik oppfattet mange det da de leste omtalen og så bildene i Farsunds Avis. Inkludert avisas redaktør Sveinung W. Jensen.

Jensen var ikke til stede på arrangementet. Men i en skildrende og moralsk leder påfølgende dag tok redaktøren et oppgjør med det han oppfattet som et overtramp, over grensen for det gjestene bør finne seg i.

“Midt under kaffen flerrer hotelldirektøren av seg buksene, bøyer seg fremover og lar gjestene få fritt innsyn inn i sitt aller helligste. Latteren runger. Damer på over 80 år setter kaffen i halsen og tror knapt hva ser. (…) En ting er å få kokkens hår i suppen. Men når spisegjestene risikerer at håret stammer fra andre deler på kroppen, så kan det fort bli litt motbydelig”.

Myntet på eldre dame

Det redaktøren ikke hadde fått med seg var at hotellsjef Sandvands “aller helligste” i virkeligheten var en plastrumpe limt utenpå en boxershorts. Sandvand kamuflerer ikke sin klare misnøye med redaktørens mangel på faktasjekk.

– Dersom jeg virkelig hadde blottet meg for å trekke folk så hadde jeg stått for det, også. Men jeg brukte altså en plastrumpe. Det var et innslag som var myntet på en eldre dame som var til stede.

Sandvand forteller at han for en del år siden jobbet på en gjestegård i distriktet, der man kjørte et liknende, uformelt og humoristisk konsept som Paulsens Hotell gjør i dag.

Ba gjestene om å gå

– En gang iførte jeg meg en gammeldags nattskjorte, av samme type som den faren til Emil i Lønneberga brukte, og sa til gjestene at nå måtte de gå for nå skulle jeg legge meg. Denne damen var til stede også den gang, og minnet meg på episoden da hun deltok på Husker du-arrangementet nå sist. Hun sa at hun hadde sett hva som var under nattskjorten min ved forrige anledning. Da fant jeg ut at jeg skulle sette på plastrumpen, gikk opp på bordet, dro ned buksa og spurte damen om hun kjente igjen det hun så. Alle som var til stede kjente til bakgrunnen, og de lo så de lå flate, forteller Sandvand.

Delvis tilbaketog

I etterkant har redaktør Jensen foretatt et delvis tilbaketog. I en ny leder gjør han leserne oppmerksom på at det var snakk om en plastrumpe og beklager hvis forvekslingen har skapt trøbbel for hotellet.

“Vårt budskap til Sandvand & Co. blir likevel det samme som på lørdag: Ikke ødelegg et ellers strålende konsept med å servere gjestene plump underholdning. Gi heller gjestene en raffinert  atspredelse som står i stil med hotellets meny og omgivelser. I fremtiden bør de skinkene som serveres på Paulsens kunne spises”, skriver Jensen.

Ser alvorlig på saken

Sandvand er ikke fornøyd og legger ikke skjul på at han ser alvorlig på situasjonen, midt oppe i det humoristiske. Han forteller om negativ omtale for hotellet, både i lokalavisa og på Facebook. Sandvand  synes det er ille at det oppstår kritikk mot hotellet på feil grunnlag, og mener at redaktør Jensen burde ha lagt seg helt flat og beklaget etter at han ble gjort oppmerksom på faktaene i saken.

- Alle kunne ta feil, for bildet så veldig livaktig ut. Journalisten kunne ha skrevet at det var en plastrumpe. Men det er merkelig at redaktøren ikke beklager når både jeg og andre har forklart sammenhengen.

Frykter konsekvensene

Paulsens Hotell ble nylig nominert til årets reiselivsperle sammen med 14 andre overnattingssteder i Norge. Nå frykter Sandvand at omtalen i Farsunds Avis skal ødelegge hotellets sjanse til å nå opp i konkurransen.

- Folk blir oppfordret på Facebook til ikke å stemme på Paulsens Hotell, og i Farsunds Avis har en innsender bedt leserne om ikke å besøke oss. Vi har mistet et selskap på grunn av dette. Derfor har jeg kontaktet både advokat og Næringslivets Hovedorganisasjon. Vi vurderer å klage saken inn for Pressens Faglige Utvalg, sier hotellsjefen.

- Har beklaget nok

Redaktør Jensen sier til Journalisten.no at han har beklaget nok i denne saken. Han frykter ikke en eventuell PFU-behandling.

– Av og til kan det være sunt å få prøvd saker der. Det er beklagelig at jeg tok feil og trodde det var en ekte rumpe. Det er synd hvis dette har skapt problemer for Paulsens Hotell. Den første lederen min var skrevet med kjærlighet til hotellet. Uansett om det er plast eller ekte vare så synes jeg den form for underholdning er uraffinert og plump. Det står dårlig til det øvrige konseptet og hotellet. Jeg synes debatten har tatt litt av. Dette er Ikke den viktigste saken vi skiver om.

Powered by Labrador CMS