«Som nyhetsformidler ser vi på det som innskrenkende for vår virksomhet dersom vi ikke skal kunne benytte foto og video tatt på et privat og offentlig sted fordi en offentlig ansatt kommer inn i bildet», skriver TA. På bildet sjefredaktør Ove Mellingen. Arkivfoto: Kathrine Geard

Hjemmesykepleier reagerer på at TA publiserte videopptak av henne uten samtykke

Klaget inn for PFU.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

5. mars publiserte Telemarksavisa (TA) en video som viste en 96 år gammel mann som ble hentet av ambulanse. Hendelsen ble filmet av mannens sønn, og på videoen så man ambulansepersonell hjelpe mannen over på båre, og en hjemmesykepleier som snakker med mannen.

Hjemmesykepleieren har i ettertid klaget TA inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Hun reagerer på at TA har publisert videopptaket av henne uten samtykke. Først på kvelden fikk hun via andre vite om videoen.

«Følelsen jeg hadde etter dette var at vi som helsepersonell ikke kan føle oss trygge på jobb. Vi kan da ikke ha det slik at pårørende kan ta opptak og sende til aviser? Håper det blir tatt tak i slike ting, sik at dette ikke gjentar seg. Som helsepersonell vil vi ha en trygg hverdag og kunne gjøre jobben vår på den beste måten uten å bli publisert ut i media uten samtykke», skriver klager.

TA avpubliserte videoen da avisen ble kjent med klagers reaksjon. Samtidig avviser TA at avisen har brutt god presseskikk:

«[Hun] kommer inn i bildet helt mot slutten av videoen. Hun har ingen sentral rolle og vises mye med ryggen mot kamera. Hun fremstår dessuten svært omsorgsfull og verken videoen eller saken for øvrig retter noen form for kritikk mot henne. Ingen av de involverte i videoen blir satt i et kritikkverdig lys», skriver avisen i sitt tilsvar til PFU.

Videre:

«Som nyhetsformidler ser vi på det som innskrenkende for vår virksomhet dersom vi ikke skal kunne benytte foto og video tatt på et privat og offentlig sted fordi en offentlig ansatt kommer inn i bildet. Spesielt når det er andre personer som er sentrale i saken og bildet. I videoen representerer hun helsevesenet som er med på å få den gamle mannen i trygghet – ut fra sitt eget hjem og på sykehus.»

Onsdag blir klagen behandlet av Pressens Faglig Utvalg.

På møtet blir også disse sakene behandlet:

Saken merket med * blir strømmet her på Journalisten. Møtet starter klokken 9.30.

Powered by Labrador CMS