Journalister ønsker ikke etikk

Antall klager til PFU har økt kraftig. Men planlagt etikkurs måtte avlyses på grunn av liten interesse blant journalister. Lars Lillo-Stenberg er ikke overrasket.

Publisert Sist oppdatert

Med start mandag 22. oktober skulle Institutt for Journalistikk (IJ) arrangere firedagerskurset «Etiske dilemmaer» i Fredrikstad.

Pressens Faglige Utvalg hadde varslet sin ankomst for å diskutere PFU-saker og paret Lars Lillo-Stenberg og Andrine Sæther skulle snakke om sine opplevelser med mediene. Det skulle også Høyre-politiker Toril Fiskerstrand gjøre.

Verktøy mer pop enn etikk

Men ingen ville høre på dem. Bare fem personer hadde tegnet seg på kurset, mens en sjette deltaker kunne være med på deler av det. Det er bare halvparten av antallet IJ håpet på, og kurset ble derfor avlyst onsdag denne uka.

– Det er veldig trist, men det er dessverre ikke noe nytt at vi sliter med slike kurs. Folk er mye mer opptatt av såkalte «verktøykurs», som digital sporhund, foto og liknende, sier Gunnar Bodahl-Johansen, fagmedarbeider ved IJ.

Ikke overrasket

– Det er jo interessant at et kurs om etikk må avlyses på grunn av liten interesse. Men når du spør meg, så er jeg vel egentlig ikke så overrasket, kommenterer Lars Lillo-Stenberg.

Sammen med kona Andrine Sæther saksøkte han Se og Hør for snikfotografering av parets bryllup. Oslo tingrett dømte bladet og tilkjente ekteparet en erstatning på 150.000 kroner. Refleksjoner rundt dette var noe av det paret skulle snakke om på IJ-kurset.

– At vi er et kjent par er ikke det samme som at vi er et kjendispar. Da vi tok opp kampen mot Se og Hør, førte det til flere oppslag om oss som par. Men det var kanskje en grei pris å betale, for jeg har inntrykk av at mediene etter dommen i litt større grad aksepterer vårt ønske om et privatliv, sier Lillo-Stenberg.

Varsler endringer

Gunnar Bodahl-Johansen presiserer at kurset i første omgang ikke er endelig avlyst, bare utsatt til over nyttår en gang. I håp om at flere skal melde seg på til da.

– Presseetikk er det mest sentrale temaet i journalistikken, og jeg nekter å tro at journalister ikke vil være med på å diskutere PFU og etiske dilemmaer, sier Bodahl-Johansen. Men han er også åpen for at det ikke er interessen for etikk, men lengden og formen på selve kurset som er årsaken til få deltakere.

– Dette må vi se nærmere på, men allerede nå tror jeg det er nokså klart at kurset må kortes ned med i hvert fall en dag, skal det bli mer attraktivt i fremtiden.

(Journalisten skrev opprinnelig at Se og Hør ble innklagd og deretter frikjent av PFU for dekningen av Lillo-Stenberg og Sæthers bryllup. Vi beklager feilen.)

Powered by Labrador CMS