Politimester Fyhn vant sexkrangel

Troms-politimester Truls Fyhn fikk medhold i PFU i at Dagsavisen og Avisenes Nyhetsbyrå syndet i nyhetssak om kjøp av seksuelle tjenester.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Pressens Faglige Utvalg behandlet to parallelle klager fra politimesteren i Troms politidistrikt. Truls Fyhn klaget inn en artikkel i Dagsavisen 11. oktober i fjor om Troms politidistrikts høringsuttalelse i forbindelse med lovforslaget om kriminalisering av kjøp av seksuelle tjenester.

Fyhn klaget samtidig inn Avisenes Nyhetsbyrå (ANB), som videreformidlet Dagsavisens dekning av saken.

Fjernet på desken

Fyhn oppfattet at Dagsavisen og ANB brøt god presseskikk da de to mediene gjenga uttalelser fra den svenske kriminalinspektøren Jonas Trolle, som ga friske karakteristikker av politimesterens menneskesyn.

Artikkelen innhold opprinnelig utsagnet «Jeg lurer på hvordan han har sex. Det må du spørre ham om, sier han til Dagsavisen», men dette ble fjernet av desken i Dagsavisen. ANB formidlet imidlertid originalversjonen, inkludert utsagnet, til sine kunder.

Fyhn mente at Dagsavisen og ANB skulle ha kontaktet ham for samtidig kommentar. I tillegg reagerte han på at lederen av Sosialistisk Ungdom ble sitert på at Fyhns høringsuttalelse hørtes ut til å være skrevet av en horekunde.

«En beskrivelse»

Både Dagsavisen og ANB avviste klagene. Dagsavisen anførte at uttalelsene den gjenga fra den svenske kriminalinspektøren ikke er en omtale av Fyhns seksualitet, men en beskrivelse av hvordan inspektøren opplever politimesterens syn på seksualitet.

Avisa viste videre til at det ble gjort flere forsøk på å oppnå kontakt med Fyhn, uten å lykkes. Med hensyn til SU-lederens uttalelse mente Dagsavisen at den lå innenfor hva politimesteren må tåle, selv om uttalelsen er provoserende, sett i lys av hva han selv hadde skrevet i høringsuttalelsen.

ANB hevdet i sitt tilsvar at Fyhn er en særdeles medievant person som må tåle at hans høringsuttalelse blir kommentert på den måten den ble.

Forstår Fyhn

PFU har forståelse for Fyhns reaksjon, men mener likevel det i tilstrekkelig grad framgår av Dagsavisens artikkel at det er kriminalinspektørens vurdering, og ikke fakta, som formidles. Det samme gjelder også uttalelsen fra lederen av Sosialistisk Ungdom.

Imidlertid mener utvalget at Dagsavisen ikke anstrengte seg tilstrekkelig for å få samtidige kommentarer fra klageren. PFU viser i den sammenheng til Vær Varsom-plakatens punkt 4.14, der det blant annet heter at den som utsettes for sterke beskyldninger skal ha mulighet til samtidig imøtegåelse. På dette punktet konkluderer PFU med at Dagsavisen har brutt god presseskikk.

ANB dobbeltfelt

ANB ble felt på samme punkt. PFU er enig med ANB i at kriminalinspektørens uttalelser var ment retorisk, men mener likevel at ANB også har opptrådt i strid med Vær Varsom-plakatens punkt 4.1 om saklighet og omtanke. Årsaken er ANBs gjengivelse av utsagnet som Dagsavisen fjernet i sin dekning av saken.

Powered by Labrador CMS