Rekordmange klager til PFU

Det går mot et rekordår for presseetiske klager. Fortsetter klagene til Pressens Faglige Utvalg å velte inn i samme tempo, kan antall klager i år langt overstige 300.

Publisert Sist oppdatert

I går fikk Pressens Faglige Utvalg inn to klager. Dermed er det kommet inn 192 klager hittil i år. Det er økning med snaue 25 prosent fra samme tid i fjor.

De siste årene har innkomne klager til Pressens Faglige Utvalg økt jevnt. De første årene etter tusenårsskiftet lå innkomne klager på rundt 200. I 2003 falt klageantallet til 183, før det skjøt i været til 267 året etter. I 2005 kom det inn 253 klager og i fjor 255 klager. I år ligger det an til en ny klagetopp.

Økning hele året

– Hvis det fortsetter sånn så kan vi få innpå 340 klager i løpet av året, sier organisasjonssekretær Kjell Nyhuus i Norsk Presseforbund.

Han viser til 168 innkomne klager i løpet av det første halvåret. Allerede i begynnelsen av året begynte klagene å strømme på i et heftigere tempo enn årene før. I mars lå antallet innkomne klager rundt tyve over nivået fra de senere årene.

Mer kjent

Foreløpig ser en ingen spesiell kjennetegn ved innkomne klager i år. Hvorfor klageøkningen gjør et hopp i år er ikke godt å forklare.

– Det nytter ikke å si at antall klager sier noe om tilstanden i norsk presse. Det handler nok mer om bedre kjennskap til klageorganet enn å kunne tolke det som noe tegn på journalistikkens utvikling, mener Nyhuus.

Han mener Pressens Faglige Utvalg gjennom profilerte saker med kjente mennesker er blitt mer kjent de senere årene.

– Sånn sett er økningen gledelig; at det er mer kunnskap om klageorganet. Så får vi se på slutten av året hvordan fellingsprosenten utvikler seg, sier Nyhuus.

Powered by Labrador CMS