Spesialenheten etterforsker sensurforsøk

Politietterforsker skal ha ringt Næringslivsavisa og sagt: ”Jeg sitter her med Olav Norum som dere har krenket selvfølelsen til, og det er et straffbart forhold. Jeg vil henstille om at dere ikke skriver mer om dette selskapet”.

Den kvinnelige etterforskeren ved Sør-Trøndelag politidistrikt etterforskes nå av Spesialenheten for politisaker.

– Jeg kan bekrefte at vi har mottatt anmeldelse av en politietterforsker i Trondheim og har besluttet å etterforske forholdet, sier juridisk ansvarlig Thomas Nordberg ved Spesialenheten til Adresseavisen.

Den aktuelle etterforskeren ved politikammeret i Trondheim ble tidligere i høst klaget inn til politimesteren av Næringslivsavisa, som kommer ut i samme by. Hun forsøkte ifølge avisa å hindre avisa i kritisk dekning av det lokale selskapet Vision Quest Holding. Næringslivsavisa mente etterforskeren har utvist grov uforstand i tjenesten.

Tidligere denne uka gikk Næringslivsavisa fri da Pressens Faglige Utvalg (PFU) behandlet en klage på avisas dekning av saken.

Grunn for å etterforske

Politimesteren i Sør-Trøndelag sendte Næringlivsavisas klage på den aktuelle etterforskeren videre til Spesialenheten for politisaker, organet som etterforsker alle saker der politiansatte er anklaget for straffbare handlinger.

Spesialenheten har etter en vurdering av saken kommet fram til at det er grunn til å iverksette etterforsking, skriver Adresseavisen.

Mandag var en av Næringslivsavisas journalister hos Spesialenheten for å avgi forklaring.

Kontaktet journalisten

Journalisten ble i vår kontaktet av politietterforskeren ved politiets økoavsnitt, etter en omtale av Vision Quest Holding. Avisa arbeidet da med en ny artikkel om selskapet.

Ifølge redaktør Paul Jostein Aune ba etterforskeren journalisten sørge for at avisa stanset videre omtale av selskapet.

Ifølge Næringslivsavisa opplyste etterforskeren at hun befant seg sammen med Vision Quests styreleder og daglige leder Olav Norum da hun ringte journalisten.

“Jeg sitter her med Olav Norum som dere har krenket selvfølelsen til, og det er et straffbart forhold. Jeg vil henstille om at dere ikke skriver mer om dette selskapet”, skal hun ha sagt til Næringslivsavisas journalist.

Dette har Olav Norum tidligere bekreftet overfor Adresseavisen, og ifølge Norum var telefonhenvendelsen til journalisten ikke hans, men etterforskerens eget initiativ.

Innklaget til PFU

PFU konkluderte tirsdag med at Næringslivsavisa ikke har brutt god presseskikk i sin omtale av selskapet Vision Quest. Avisa var klaget inn av advokatkontoret Schjødt på vegne av Vision Quest Holding AS og Olav Norum.

Norum mener artikkelen om selskapet hans brøt en rekke punkter i Vær Varsom-plakaten, og karakteriserer artikkelen som «et sammenhengende journalistisk makkverk». Norum anklager avisa for blant annet forledelse av intervjuobjekter, mangelfullt kildemateriale, dokumentasjon og løgn.

Cruiseskip-satsing

Vision Quest er et aksjeselskap som ble etablert i 2003 for å bygge tre cruiseskip til 15 milliarder kroner. Næringslivsavisa skrev kritisk om de storstilte planene, ledelsen i selskapet og hvordan Vision Quest har hentet inn og brukt opp 30 millioner kroner fra småsparere.

Powered by Labrador CMS