Bringedal på vei ut av PK

Etter 15 år som styreleder i Pressefotografenes Klubb er det lite som tyder på at Terje Bringedal stiller til gjenvalg. Samtidig retter han et spark mot NJ.

– Styret ønsker ikke å legge ned PK, men det er krevende å drive det. Man må ville dette, for det tar mange timer. Derfor bør tiden fram til årsmøtet brukes til å ta stilling til hva PK skal være videre. Årets bilde må fortsette, det er klart et større brand enn Skup og har livets rett.

VG-fotograf Terje Bringedal har vært styremedlem i Pressefotografenes Klubb (PK) siden midten av åttitallet. Fra 1995 har han også vært styreleder, men i vår satte han foten ned og tok seg permisjon fra vervet.

– Kommer du til å stå på stemmeseddelen under årsmøtet i februar?

– Nei, jeg tror ikke det.

Skille Dok fra PK

Bringedal legger til at det heller ikke er sikkert at han vil fortsette å lede fotofestivalen Dok. Selv om han jobber for at festivalen skal bli mer enn en årlig happening. Helst ønsker han at Dok også skal være små uformelle sammenkomster en gang i måneden i de største byene.

Men så vet han heller ikke helt hvordan fremtiden til fotofestivalen ser ut. Det som er klart er at Dok og PK vil skille lag. Det vil si, Dok og PK får hvert sitt regnskap og festivalen en egen organisasjon. Om det er penger da.

Men hvordan det skal løses, er han langt fra sikker på.

– Det er også noen som ivrer for at Årets Bilde skal åpnes for alle. Det blir feil og sikkert helt uhåndterbart. Folk med et gevær deltar ikke nødvendigvis på landsskytterstevnet.

140-tegnsjournalister

Bringedal sender samtidig et spark til Norsk Journalistlag som han mener er langt fra så engasjert i fotojournalistikken og fotografenes hverdag som organisasjonen burde. Det er fint, med penger som støtte til å drive Dok, men hvor er delaktigheten, spør han.  

– De burde instruere de journalistfaglige konferansene til å inkludere fotojournalistikk på sine arrangementer. Der er jo Skup i særklasse dårligst i klassen, egentlig ganske så arrogante overfor et fagfelt og kolleger som garantert vil leve lengre enn journalistikk som i større og større grad består i å sitere fra hverandre, på nett.

– Når alt kommer til alt er det journalistene NJ skal være bekymret for, ikke fotografene. Fotografiet vil bestå og stillbildene sterkere enn levende bilder, mens journalistene virker mest opptatt av å skrive halvvittige meldinger på 140 tegn. Det finnes mange gode skribenter i norske redaksjoner, men det er ikke teksten folk husker. Det er bildene. Uten gode bilder er en åtte siders reportasje lite verdt. Men det er veldig viktig at fotografene følger med og hopper på toget, ellers blir de bare stående igjen på stasjonen og tvitre sammen med journalistene.

I februar er det årsmøte i PK hvor ny styreleder skal velges, og da trolig uten Bringedal blant kandidatene. For første gang på en mannsalder.

Ansiktsløft

Fungerende leder i PK, Kristine Nyborg, forklarer at styret ønsker at Dok og PK skal fortsette sammen. Men sier samtidig at Dok vil få et eget styre, også med medlemmer fra PK-styret, og et eget regnskap.

Når det gjelder PKs fremtid, mener Nyborg at den fortsatt er sterk.

– Vi skal ta gi PK en facelift. Det vil si at styret vil låse seg inne i et døgn for å lage forslag på hva vi vil videre, og så hører vi med medlemmene hva de tenker, før en endelig beslutning faller på årsmøtet. Men PK vil ikke opphøre å eksistere.

Fordelingsmuligheter

Nyborg forteller at det tross alt er slik at PK er bygd på en gammel struktur, som det tar tid å endre på. Eller, som hun sier det, man må ta en bit av elefanten av gangen.

– Dette blir ikke avgjort på et to timer langt møte.

At det er krevende å lede PK, slik Bringedal sier innledningsvis, er Nyborg enig i. Men hun mener samtidig at det handler om lederstil.

Dersom han synes det er krevende å lede, er det kanskje lurt at han ikke gjør det. Arbeidsfordeling handler om å fordele arbeidet på flere enn én person, og vi er flere i styret som kan ta i et tak.

Powered by Labrador CMS