NRKs korrespondent i Midtøsten Sidsel Wold. (Skjermdump fra NRK)
NRKs korrespondent i Midtøsten Sidsel Wold. (Skjermdump fra NRK)

Reportere angrepet

Pressefolk fra NRK, VG Nett, Bergens Tidende og Dagens Næringsliv er blitt utsatt for trusler og vold det siste døgnet i Egypt.

Publisert Sist oppdatert

NRKs korrespondent i Midtøsten Sidsel Wold og fotograf Mohammed Alayoubi hadde en tøff dag på jobben i går.

– Stemningen var aggressiv og eksplosiv. Det var spesielt de som demonstrerte for president Mubarak som oppførte seg på en slik måte at det ble ubehagelig. Jeg har aldri før opplevd en slik aggressivitet, forteller Sidsel Wold til NRK.

Hun viser til at demonstrantene som har hatt tilhold på Tahrir-plassen, har ønsket å få fram budskapet sitt og pressefolk har derfor vært svært velkomne.

– I dag var pressefolk et eget mål for den nye gruppen demonstranter. De mener vi alle hausser opp krisen og ødelegger for landet og presidenten. Det er spesielt et sterkt sinne mot den arabiske TV-kanalen Al Jazeera, forteller Wold.

Omringet

NRKs team ble tatt for å være fra denne TV-kanalen da de ble omringet av en gruppe rasende demonstranter.

– Vi ble ropt skjellsord etter, kastet vann på og hele tiden forsøkt omringet. De var svært pågående. Fotografen ble forsøkt spent bein på, og jeg ble antastet. Til slutt ble vi reddet av soldater som tok oss ut av folkemengden, først jeg og deretter fotografen. Det hele var relativt ubehagelig, sier Wold.

En egyptisk soldat beslagla NRKs utstyr, blant annet kamera og filmruller med dagens opptak.

VG Netts reporter Erlend Skevik havnet også i vanskeligheter. Han forteller til egen nettavis at en gruppe menn kom mot ham.

Slått i hodet

«Jeg har ikke klart for meg hvor mange de var og hvem de var. De snakket til meg på arabisk og spurte om jeg var utlending. Da jeg forsøkte å avvise dem, ble jeg slått to eller tre ganger i hodet og sparket noen ganger i beinet. Det hele gikk veldig fort, og jeg rakk ikke tenke før jeg kjente knyttneveslagene i ansiktet. Jeg klarte å komme meg unna da noen gikk imellom og forsøkte å roe dem ned. Jeg fikk kastet meg i en drosje og kjørt til et hotell, hvor kollegaen min befant seg».

BT fratatt kamera

Også fotograf Roar Christiansen fra Bergens Tidende ble angrepet av en mobb i Kairo, slått i hodet og fratatt både pengene og fotoapparatene:

– De forlangte å få kameraet mitt. Jeg holdt fast en stund, men måtte bare slippe det for å redde meg selv, sier BT-medarbeideren til egen nettavis.

Ville lynsje DN

Dagens Næringslivs utsendte ble reddet av den egyptiske hæren da Mubarak-tilhengere gikk til angrep i Suez i går:

«Mubaraks støttespillere trengte seg på for å lynsje oss», skriver DN-journalist Eskil Engdal i dagens papirutgave (ikke på nett). Han var i Suez sammen med fotograf Linda H. Næsfeldt.

Stoppet av en gjeng med køller

Fotojournalisten.no har snakket med fotograf Tomm W. Christiansen som befinner seg i Kairo. Torsdag morgen forteller han om en by i totalt kaos, og der journalister og fotografer er blitt mål i seg selv for bander som herjer byen. Christiansen er sammen med journalist Morten Bertelsen fra Dagens Næringsliv, og har vært i byen i snart en uke.

– Vi forsøkte å komme oss til Tahrir-plassen i bilen med sjåføren. I en bakgate ble vi stoppet av en gjeng med køller. De dro oss ut av bilen, tok fra oss alt kamerautstyr og truet oss på livet. Vet ikke hva som skjedde videre, men noen varslet militæret, som var et par kvartaler unna. De anholdt oss og tok oss med til en forlegning i sentrum, forteller Christiansen på telefon til fotojournalisten.no.

Aftonbladet

To journalister fra Aftonbladet, Karin Östman og Krister Hansson, ble holdt tilbake av en rasende folkemengde da de skulle lage reportasje fra fattigkvarterene i hovedstaden, og beskyldt for å være israelske agenter – også fra en offiser som de trodde skulle bli redningen

Det rapporteres også at en belgisk journalist er stygt forslått etter å ha fått regelrett juling. Også CNNs kjente TV-reporter Anderson Cooper ble banket opp, det samme ble to korrespondenter fra nyhetsbyrået Associated Press.

Powered by Labrador CMS