Khadija Ismayilova betegner anklagene mot seg som oppdiktede og politisk motiverte. Foto: Civil Rights Defenders
Khadija Ismayilova betegner anklagene mot seg som oppdiktede og politisk motiverte. Foto: Civil Rights Defenders

Sterke reaksjoner mot journalistdom

Gravejournalisten Khadija Ismayilova dømt til 7,5 år i fengsel. Den internasjonale journalistføderasjonen krever at dommen omgjøres øyeblikkelig.

Publisert Sist oppdatert

En aserbajdsjansk domstol dømte tirsdag den prisvinnende Khadija Ismayilova for korrupsjon, underslag, ulovlig forretningsvirksomhet, skatteunndragelse og misbruk av sin stilling.

39-åringen kommer til å anke dommen. Hun avviser anklagene som oppdiktede, politisk motiverte og et ledd i å stanse hennes kritiske journalistikk om myndighetene i landet. Det samme gjør den internasjonale journalistføderasjonen International Federation of Journalists.

Korrupsjonsavsløringer

Ismayilova har lenge irritert regimet i Aserbajdjan, ikke minst som følge av sine avsløringer om korrupsjon i det offentlige. Hun har også rapportert om forretningsvirksomheten til president Ilham Alijev og hans familie, samt menneskerettighetsbrudd i Aserbajdsjan, ifølge NTB-Reuters-AFP.

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International mener 39-åringen er en samvittighetsfange. EU fordømmer dommen på det sterkeste, melder NTB..

– Rettssaken reiser fundamentale spørsmål om rettens uavhengighet og riktigheten av beskyldningene mot henne, sier EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

IFJ og dens europeiske gren EFJ tar avstand fra dommen.

– Vi fordømmer den opprørende dommen mot Khadija Ismayilova på det sterkeste, sier generalsekretær Beth Costa i IFJ i en pressmelding onsdag.

– Det er opplagt at dette er en gjengjeldelse mot journalisten for hennes profesjonelle satsing på undersøkende journalistikk. Denne grunnløst lange fengselsstraff tjener formålet å skremme alle kritiske røster i Aserbajdsjan, sier Costa.

– Sjokkerende

Lederen av EFJ, Mogens Blicher Bjerregård, legger til at dommen er sjokkerende og bør omgjøres øyeblikkelig.

– Aserbajdsjan burde være flau over sin behandling av journalister, som blir tiltalt for å utføre jobben sin. Vi krever umiddelbar løslatelse av Ismayilova.

Powered by Labrador CMS