Norge er fortsatt det beste landet for journalister, viser Reportere uten grensers årlige pressefrihetsindeks. Samtidig stuper antallet land der journalister kan jobbe trygt. Foto: Reuters / NTB scanpix
Norge er fortsatt det beste landet for journalister, viser Reportere uten grensers årlige pressefrihetsindeks. Samtidig stuper antallet land der journalister kan jobbe trygt. Foto: Reuters / NTB scanpix

Reportere uten grenser:
Politiske ledere truer verdens pressefrihet

Norge er fortsatt det beste landet for journalister.

Publisert Sist oppdatert

Populistiske og autoritære ledere pisker opp hat som i stadig større grad gir uttrykk i vold mot journalister, advarer Reportere uten grenser (RSF).

Norge er fortsatt det beste landet for journalister, viser organisasjonens årlige pressefrihetsindeks. Samtidig stuper antallet land der journalister kan jobbe trygt, ifølge RSF.

Organisasjonen er spesielt bekymret for politiske lederes fiendtlighet mot mediene og bidrag til å spre hat mot journalister.

Fakta om RSFs pressefrihetsindeks

  • Organisasjonen Reportere uten grenser (RSF) har siden 2002 årlig publisert World Press Freedom Index , som rangerer 180 land og regioner basert på journalisters frihet til å utøve sitt yrke.
  • Blant faktorene som evalueres, er mediemangfold, uavhengighet, lovverk og sikkerhet for journalister.
  • Norge, Finland, Sverige, Nederland, Danmark, Sveits, New Zealand, Jamaica, Belgia, Costa Rica, Estland, Portugal, Tyskland, Island og Irland står øverst på lista i 2019.
  • På de 15 nederste plassene står i år Aserbajdsjan, Bahrain, Jemen, Cuba, Iran, Laos, Saudi-Arabia, Djibouti, Syria, Sudan, Vietnam, Kina, Eritrea, Nord-Korea og Turkmenistan.

– Det har oppmuntret stadig mer alvorlige og hyppige voldshandlinger, som har bidratt til at frykten og faren for journalister har økt til nivåer uten sidestykke, heter det i rapporten som ble publisert torsdag.

Pressefriheten har gode kår i under en firedel av de 180 landene på lista.

«Syndebukker»

– Hvis den politiske debatten glir i retning av en borgerkrigsaktig atmosfære, hvor journalister behandles som syndebukker, så er demokratiet i stor fare, sier RSFs leder Christophe Deloire.

USA har falt tre plasser og ligger nå som land nummer 48 på pressefrihetsindeksen. Perioden siden Donald Trump ble valgt til president i 2016 har vært en av de mørkeste for USAs journalister, mener RSF.

Den Paris-baserte organisasjonen peker på Trumps egen pressefiendtlige retorikk og knytter den opp mot trakassering rettet spesielt mot kvinner og mørkhudede journalister.

Angrep på avis

– Aldri før har amerikanske journalister blitt utsatt for så mange dødstrusler, eller så ofte tatt i bruk private sikkerhetsselskaper for å beskytte seg, heter det i rapporten, som fremhever angrepet mot en avis i Annapolis i Maryland. En misfornøyd leser skjøt og drepte fem ansatte i redaksjonslokalene.

RSF frykter videre at en økende bølge av autoritære ledere i verden er grenseløs og peker på drapet på journalisten Jamal Khashoggi på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul.

Drapet sendte et «skrekkinnjagende budskap til journalister langt utover Saudi-Arabias grenser», heter det. Det autoritære kongedømmet rykker ned tre plasser til 172 på indeksen.

Russisk pioner

Tyrkia, som har fengslet flere journalister enn noe annet land, er rangert blant de verste landene på pressefrihetsindeksen.

– Undertrykkelsen fortsetter mot de få kritiske mediene som er igjen, sier RSF, som peker på at det største medieselskapet i Tyrkia nå er overtatt av et regjeringsvennlig konsern.

Rapporten stempler Russland som en «pioner i undertrykkelse». Landet rykker i år ned til 149. plass.

Verdens største demokrati, India, rykker ned to hakk til 140. plass. Her ble seks journalister drept i fjor, og RSF fremhever at kritikere av regjeringspartiets hindunasjonalisme stemples som anti-indiske i nettbaserte trakasseringskampanjer.

Norden på topp

I Brasil, som ligger på 105. plass, er journalister blitt skyteskive for tilhengere av den høyreradikale presidenten Jair Bolsonaro, påpekes det videre.

Norge topper indeksen for tredje år på rad, mens Finland har erstattet Sverige på andreplass. Svenskene rykket ned til tredjeplass på grunn av en økning i trakassering på nett. Kulturminister Trine Skei Grande (V) er bekymret over utviklingen.

– Vi ser en stadig mer fiendtlig retorikk fra mange statsledere mot journalister og medier. Når mediene angripes svekkes demokratiet, sier Grande.

– Journalister er på jobb for oss alle. De trakasseres, trues og drepes over hele verden for å gjøre jobben sin. Og det blir ikke bedre, men verre. Det bekymrer meg, sier medieministeren.

Afrikanske lyspunkter

Helt nederst på lista har Turkmenistan erstattet Nord-Korea på 180. plass. De får selskap på bunnen av land som Tadsjikistan, hvor de fleste uavhengige medier er blitt tvunget til å stenge, samt Kina, Libya, Egypt og Aserbajdsjan.

Noen av de kraftigste fallene i pressefrihet ble registrert i Afrika, der totalitære Eritrea er verst i klassen. I Tanzania kan man angripe journalister ustraffet etter at president John «Bulldozer» Magufuli kom til makten i 2015, advarer RSF. Det østafrikanske landet stuper 25 plasser på indeksen, tre mer enn Mauritania.

Men det afrikanske kontinentet kan også skilte med betydelig framgang. Etiopia har klatret hele 40 plasser under statsminister Abiy Ahmed, mens Gambia har rykket 30 hakk i samme retning siden autoritære Yahya Jammehs fall. Også i Angola er det jevn framgang for pressefriheten.

Powered by Labrador CMS