Kadafi Zaman, journalist i TV 2, er pågrepet i Pakistan. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Kadafi Zaman, journalist i TV 2, er pågrepet i Pakistan. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

TV 2-journalist Zaman løslates mot kausjon fra fengsel i Pakistan

Slik støttet norsk presse Kadafi Zaman.

Publisert Sist oppdatert

TV-2 journalisten Kadafi Zaman løslates fra fengselet i Pakistan. Det skriver han selv på Twitter.

Journalisten har mandag vært i kontakt med Zaman selv.

– Jeg må snakke med redaktøren min først, sier Zaman til Journalisten etter å ha blitt løslatt.

Reiser ikke hjem

Forsvarer Imran Bamta sier til VG at Zaman er løslatt mot kausjon.

– Han har fått innvilget kausjon i alle saker, skriver Bamta i en SMS til avisen.

Zaman sier til samme avis at han tror saken vil bli henlagt.

– Dommeren skjønte at det bare var tull, sier Zaman til VG.

Til TV 2 sier Zaman at han har det bra, men at han ble håndtert brutalt.

– Jeg dro fram pressekortet mitt og sa at jeg er norsk journalist, men det hjalp ikke. De bare fortsatte å slå. Det de ønsket var å ta mobilen min. Jeg nektet å levere det, og sa at det tilhørte TV 2. Jeg har ennå ikke kontroll på alt jeg har filmet. Så jeg håper jeg kan få tak i det hvis ikke de har ødelagt det og slettet bevis. Dette er pakistansk politis opptreden mot internasjonal presse. De er enda mer brutale mot lokale journalister og medier som er livredde for å rapportere fra det som skjer, sier Zaman til TV 2 Nyhetskanalen.

Han sier at han ikke har planer om å forlate Pakistan.

– Jeg har ikke tenkt til å ta første flyet hjem. Nå er jeg enda mer tent på å dokumentere hva som skjer her.

Ifølge Aftenposten skal kausjonen være på 100.000 rupier, eller rundt 7.500 kroner.

TV 2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække er lettet over løslatelsen.

– Jeg må innrømme at jeg tørket en tåre da han ringte meg fra politistasjonen, fortsatt med håndjern på, skriver hun i en tekstmelding til Journalisten.

– Jeg blir desto mer opprørt når han forteller om brutaliteten fra pakistansk politi. Jeg er enig med Kadafi; norske myndigheter må fordømme den type usiviliserte oppførsel og angrep på pressefriheten vi er vitne til nå.

Stort engasjement

Norske journalister og medieorganisasjoner har engasjert seg etter at TV 2-journalist Kadafi Zaman ble arrestert i Pakistan fredag.

Zaman ble sammen med 38 andre anmeldt for drapsforsøk under demonstrasjon han rapporterte fra.

Zaman var ifølge TV 2 på ferie med familie i Pakistan, men har vært forberedt på å rapportere for TV 2 ved uro i området.

Han skal videre ha vært anmeldt for å ha tatt mobilen fra fire politimenn, for å ha revet i stykker uniformen til en politimann og for ordensforstyrrelse.

«Dette er et angrep ikke bare på ham og TV 2, men på den frie pressens rolle», skrev sjefredaktør Olav T. Sandnes i TV 2, i et innlegg i Aftenposten.

«Vi skal fortelle hvordan det egentlig står til også når myndighetene ikke liker det de får høre. Det må de respektere. Derfor kommer TV 2 til å følge opp denne saken. Først for å få løslatt Kadafi. Fremover for å sikre at dette ikke skjer igjen, mot noen av våre, eller andre», skrev Sandnes.

Norsk Redaktørforening og Norsk Presseforbund sendte mandag en e-post til Pakistans ambassadør til Norge der de ba om at hun bidrar til at TV 2-journalist Kadafi Zaman ville bli satt fri.

«Basert på den informasjonen vi sitter inne med fremstår beskyldningene mot Zaman som grunnløse og absurde», skrev presseorganisasjonene.

De presiserte at Zaman er en høyt respektert reporter i Norge og er, etter deres erfaring, veldig klar over hvordan han skal opptre som profesjonell journalist.

– Stadig vanskeligere

«Norske myndigheter må legge hardt press på landet for å få TV 2s reporter Kadafi Zaman satt fri omgående» skriver VG på lederplass mandag.

Videre skriver de:

«Arrestasjonen av Kadafi Zaman er dessverre en liten del av et større mønster som har gjort seg gjeldende internasjonalt de siste tyve årene: Arbeidsforholdene for den klassiske journalistikken blir stadig vanskeligere. Og det krever en stadig større grad av sivilt mot fra journalister som nettopp Kadafi Zaman for å gå inn i konfliktområder».

Frilansjournalist i USA, Ole Morten Orseth oppfordret amerikanske National Press Clubb om å engasjere seg i saken.

– Den norsk-pakistanske journalisten Kadafi Zaman (TV2 Norge) ble slått og fengslet for å dekke valget i Gujrat, Pakistan. Som stolt PressClubDC-medlem håper jeg NPCPresident og NPCInstitute vil gi en sterk støtte til vår kollega i Norge, skriver han på Twitter:

Mange har også delt et bilde i sosiale medier, og samtidig sendt en direkte oppfordring til myndighetene i Pakistan om å løslate Zaman. Blant annet politisk redaktør Berit Aalborg i Vårt Land:

Powered by Labrador CMS